Je to měsíc, co byl Martin Malík zvolen předsedou. Už začíná úřadovat. Absolvoval řadu schůzek, mluvil s kolegy z ciziny. Co je však možná nejvíce podstatné: dál sedí na dvou křeslech. Kromě nové funkce ve Fotbalové asociaci ČR (FAČR) si prozatím ponechal svůj někdejší ředitelský post v marketingové společnosti STES (dceřiné firmě FAČR).

Fotbal. Ilustrační foto.
Velký pražský zimní fotbalový kalendář 2018

STES řídil prodej vstupenek na reprezentaci

„Řešíme, jak bude tato společnost fungovat směrem do budoucna,“ uvedl Michal Jurman, ředitel tiskového oddělení asociace.

Abyste byli v obraze: STES dosud řídil například prodej vstupenek na reprezentaci, ale také zastřešoval televizní práva na ligu. Operoval tak s velkým balíkem.

Český fotbal. Ilustrační foto.
Konec pohody. Fotbalistům začínají zimní galeje

Lákají je větší zisky 

Ovšem je dost možné, že o druhé z výše uvedených privilegií přijde. V posledních letech se totiž profesionální kluby snaží vymanit z vlivu Strahova. A nutno dodat, že se jim to celkem daří. Založily si Ligovou fotbalovou asociaci (LFA), jež už prosadila řadu novinek, včetně revolučního formátu nejvyšší soutěže.

Leč funkcionářům z klubů nejde jen o vliv, samozřejmě je lákají finance (čtěte větší zisky). Každý činovník vám řekne, že televizní práva se tady (ve srovnání se zahraničím) prodávala za pakatel. „Smlouva nám vyprší po této sezoně. A kluby řeší, zda ji prodlouží, nebo se o práva budou starat samy,“ přiblížil Daniel Hajný, mluvčí LFA.

Martin Malík, nový předseda FAČR.
Malík je novým šéfem fotbalu. Reakce? Úleva i slova o ostudě

Co se na Strahově změní 

Aby to nebylo tak snadné: jako přeprodejce na tuzemské scéně vystupuje Pragosport v čele s někdejším svazovým bafuňářem Jaroslavem Vackem. STES mu nedávno přidělil televizní práva až do roku 2020.

Kluby by však za atraktivnější formát s baráží rády dostaly víc peněz. Až další dny tak napoví, co se na Strahově změní. Je možné, že rušno bude i kvůli listinám ve STESu.

Český fotbal. Ilustrační foto.
Naděje pro český fotbal: Plzeň zářila, Slavia dobře nakročila

Do chodu firmy smí dle obchodního rejstříku dál mluvit Miroslav Pelta (jako předseda představenstva). Pozicí, kterou z postu místopředsedů hlídají Roman Berbr a Zdeněk Zlámal, se od loňského května kdy Pelta rezignoval z volených funkcí nikdo nezajímal. Možná dojde k nápravě na dalším jednání fotbalových činovníků. „Tohle spadá do kompetencí výkonného výboru,“ dodal Jurman.

Josef Šural zev Sparty (vlevo) a Roman Hubník z Plzně.
Nejistá Sparta vs. vedoucí Plzeň. Je tady nová éra ve fotbale?

Zpět na místě činu? Pelta by mohl vést STESMiroslav Pelta v prosinci řekl: „Chci zůstat ve fotbale.“ Střih. Je leden… A mnohé směruje k tomu, že někdejší předseda asociace dostane zajímavou funkci. Mohl by dokonce vést kolegy na Strahově. V souvislosti s jeho osobou se mluví o možném postu ředitele marketingové firmy STES.
Kvůli aféře s dotacemi sice nemohl (potřetí) kandidovat na šéfa českého fotbalu, ovšem při volbách vyhlásil podporu Martinu Malíkovi. Už tehdy se v kuloárech šuškalo, že tihle dva si jen vymění posty. „To je spekulace. A nezakládá se na pravdě,“ řekl bezprostředně po skončení voleb Malík. Jenže Pelta má silnou zbraň známosti a zkušenosti. Umí sehnat peníze. I když právě to ho dostalo do potíží.