Před týdnem jsme si popsali, jak funguje v české kotlině hráčský skauting. Nyní si řekneme, jestli na první sportovní krůčky dítěte budeme mít. Za nejdražší sporty jsou u nás brány golf, lední hokej, tenis a jachting.

Malí fotbalisté. Ilustrační foto.
Cena za přestup dítěte? Kluby platí desetitisíce

Za jeden z nejlacinějších sportů je považován florbal

Pojďme proto na green. V Hostivaři pořádají pro děti od šesti do osmi let startovací kurzy. Za čtrnáct hodinu a půl dlouhých lekcí zaplatíte 5320 korun. Cena zahrnuje vstup do areálu a péči dvou trenérů, kteří se starají maximálně o dvanáct golfistů. Musíte mít s sebou vlastní hole. Sada nových stojí nejméně 10 tisíc korun.

Za jeden z nejlacinějších sportů je považován florbal. I když… Pokud by vaše ratolest chtěla obléknout dres úřadujících mistrů republiky, Chodova, sáhnete bez ohledu na věk ročně do peněženky pro 7500 korun. „Trénuje se třikrát týdně. Boty s florbalkou se platí navíc a vyjdou na 2000. Sezonu vydrží. Dresy stojí 500," prozrazuje šéftrenér David Podhrázký.

Nové boty stojí 1500

Na nejnižší náklady jsme narazili na řeckořímském zápase. Olymp účtuje všem kategoriím 3000 korun ročně. Nové boty stojí 1500, nezničí se, děti z nich ale vyrostou. Nejmenším půjčují na závody i dresy kupují se za 1000. Jinak bojují v kraťasech a tričku. Trénovat je možno dvakrát až čtyřikrát týdně. „Pokaždé ale v jiné hale," upozorňuje vedoucí týmu Václav Scheiner.

Vraťme se ale k fotbalu. V Tempu, které sdružuje na 500 kopané chtivých adeptů, chtějí od žactva 8000 korun na rok. Už ale ne startovné na turnaje a nemusí si pořizovat ani dresy. Jen chrániče a kopačky… Ty mohou mít za 300 korun, stejně jako za tisíce. Funkcionáři ze Lhotky nejsou žádní lidožrouti. „Našel se tatínek, který na příspěvky neměl a odpracoval si je u hřiště," vzpomíná předseda Jiří Trunečka.

Půlku dají kluby na úhradu zázemí

Zajímavě řeší náklady rodiče pěti až jedenáctiletých klokanů. Měsíčně mezi sebou vyberou 1000 korun. Půlku dají klubu na úhradu zázemí (údržba ploch, pronájem haly) a na platy kvalifikovaných trenérů, jenž jejich kluky čtyři dny v týdnu připravují. Za druhou pořídí startovné na zimní turnaje, soupravy a dresy. Ve třetím díle našeho seriálu už nebudeme počítat. Ve čtvrtek 27. dubna si řekneme, jak neudělat z dětí psychické mrzáky.

Srovnání nákladů. Infografika. Zdroj: Redakce