„Nejlepší je, že vozíme všechny body z Prahy. Jsme sice v nejnižší soutěži, ale s nejvyššími ambicemi," směje se viceprezident brněnsko-pražského celku Pavel Knecht. Bývalý fotbalový útočník brněnských Medlánek už pět let žije a pracuje v Praze. „Přenesli jsme tam kus Brna," hrdě vypráví třicetiletý bankéř.

Kde se vůbec vzal nápad založit Boby Brno v Praze?
Letos v létě. Setkávaly se tam různé skupinky Brňáků. Jednoho dne jsme se sešli pohromadě a říkáme: Pojďme založit mančaft. Shodou okolností jsme skoro všichni byli z Brna.

Takže proto se nabízel kultovní název?
Chtěli jsme vyloženě brněnské jméno. Jsem skalní fanda bobíků a Zbrojovky. Vnitřně cítím, že název Boby Brno napadl mě, ale nechci si to takhle veřejně přivlastňovat. (smích) Jenže při registraci jsme měli trochu problém.

Jaký?
Klub, který se do svazových soutěží v hlavním městě registruje, musí mít v názvu Praha, anebo její městskou část. Podívali jsme se na mapu a všechno špatně. První název měl být Boby Brno Vinohrady. Nakonec ale kolega a jeden z mála Pražáků v týmu říká: Hele, jmenujme se Hrdlořezy. Všichni ostatní jsme se začali smát, protože jsme nikdy předtím v té části ani nebyli. A víte, co je super?

Povídejte.
Tréninkové středisko je v areálu Sparty Praha. My prostě okupujeme Prahu, vozíme všechny body z Prahy. Pro všechny kluky z Brna je to splněný sen.

Oblékáte velmi podobné dresy, které nosili „bobíci" v devadesátých letech. Jak jste k nim přišli?
Chtěli jsme konkrétní dres, ve kterém hráli brněnští fotbalisté v roce 1994. Fotky jsem na internetu nemohl najít, ale měl jsem je ještě v paměti, před očima. A pak jsem našel video.

Takže požadavek byl jasný?
Ano, spoluhráč a designér podle videa dresy navrhl. Jsou nádherné a v podstatě totožné jako jejich předchůdci. Jen čísla na zádech jsou modernější. Spoluhráči se samozřejmě ptají, proč nemáme dresy s Wilkinsonem, v nichž Zbrojovka v roce 1996 skončila třetí v lize a šla do evropských pohárů. Nová sada bude. Dokonce jsme oslovili i společnost Wilkinson, jestli jsou ochotní se do výroby zapojit. Uvidíme.

Jak na Boby Brno reagují pražské kluby?
Jsme si vědomi toho, že provokujeme. Někteří protihráči občas prohodí hlášku, zasmějí se, je tam rivalita. Ale s nikým jsme neměli konflikt. Jsme profesionální klub, jedeme na výkony a nestydíme se, že jsme borci z Brna.

Vědí protihráči, co Boby znamená?
Nastupují proti nám i starší protihráči. Nedávno jsme si na turnaji připsali i první dvě mezinárodní vítězství s Bukureští a Spartakem Trnava. Hrál proti nám i Lukáš Došek a stále měl připomínky na Boby. Ale ten borec hrál úplnou tužku. (smích) Myslím, že ještě neuplynulo tolik času, aby se název Boby Brno vymazal fanouškům z paměti.

Chcete přitáhnout i další brněnské přistěhovalce?
Nemusí se jen dívat. Když umí kopnout do balonu, ať si přijdou zahrát. Můžeme utvořit další týmy, třeba i v jiných sportech. Jsme banda lidí, kteří se snaží sdružit sportovce.

Hlásáte, že jste tým v nejnižší soutěži, ale s nejvyššími ambicemi. Co vás žene?
Musíme hrát na umělce, ale rádi bychom do haly. Abychom si splnili sen, musíme dvakrát postoupit. Máme kvalitní tým a posilujeme. Je to o tvrdé práci. Je třeba se sehrávat a jít zápas od zápasu. A vůbec největší cíl je, abychom se dostali na Wikipedii. Chceme udržet značku Boby Brno v povědomí. Je to směr, myšlení, ideologie.

Už jste chytl i hantýrku profesionálních sportovců.
Přesně tak. Klub nás spojil. Dal nám záminku se scházet, chodit spolu na pivo, bavit se. Přenesli jsme kus Brna do Prahy a udělali si tam život příjemnější. Máme stejný humor, stejnou zábavu. Je to nepopsatelné. I když vždycky nejsme jen veselí.

Proč?
Přišly i rozchody. Někteří spoluhráči tráví až moc času s týmem a doma u partnerek z toho mají problémy. Jedna dokonce zakázala kamarádovi, aby se s námi stýkal. Musel opustit klub.

V Praze žijete pět let. O přistěhovalých z Brna se říká, že hodně řeší rivalitu. Pociťujete to taky?
Pražáci na jednu stranu říkají, že je jim Brno u zadku, ale ve skutečnosti to tak není. O naše město se velmi pečlivě zajímají. Je to něco jako mezi Českem a Slovenskem. Když Brno porazí Spartu, je to svátek. Ale když Sparta porazí Brno, tak se samozřejmě nic neděje. Rivalita tam panuje. I v práci mají sparťani vlajky, loga, dupou na znaky Plzně. Ale my si na pracovišti Zbrojovku hájíme.

Máte taky vyvěšené?
Mám myš Boby Brno a občas někomu logo Zbrojovky šoupnu pod klávesnici. Chceme dál šířit osvětu. Když někdo přijde s hrníčkem Sparty, chtěl bych mít třeba kladívko Boby.

Budete rádi, když se o „bobících" v Praze dozvědí i hráči Zbrojovky?
Moc rádi, ale hlavně kdyby o nás věděli fotbalisti, kteří oblékali dres Boby v letech 1994 - 1996. Díky nim jsme po dvaceti letech založili klub. Je to nostalgie. Bohužel současný fanoušek Zbrojovky jen vzpomíná na atmosféru Lužánek.

PAVEL KNECHT- 30 let, brněnský rodák, bankéř
- žije v Praze
- s přáteli na podzim založil futsalový klub FC Boby Brno Hrdlořezy
- navazují na slavnou éru fotbalového Brna v devadesátých letech minulého století
- klub má dokonce webové stránky www.bobybrno.cz