Euforie, tradiční juchání s fanoušky, ale také realistická hodnocení odehraného utkání i celé sezóny, která byla nebývale dramatická.

To všechno čekalo na sparťanské fotbalisty poté, co jejich kapitán Tomáš Řepka zvedl nad hlavu mistrovský pohár. Sparta je po dvouletém půstu, ale dva hráči si zopakovali loňské mistrovské oslavy: Libor Sionko se loni radoval s Kodaní, Erich Brabec slavil se Slavií Praha dvakrát za sebou a v sobotu na dálku poděkoval trenérovi Jarolímovi za to, že ho před rokem z Edenu vyhodil.

I na to si vzpomněl, když hodnotil zlatou medaili, která se mu houpala na krku. "Každý z těch tří titulů byl jiný. Třeba loni už bylo hodně jasno, ale letos to bylo pořádné drama. Jsem rád, že jsem k němu mohl přispět a svým způsobem za něj musím poděkovat i trenérovi Jarolímovi," připomněl nečekaný tah slávistického kouče, který se zbavil lídra kabiny.

Během jara ale zažil Brabec i okamžiky, kdy o svém příchodu na Letnou pochyboval. "Samozřejmě, nebylo mi dobře po té Příbrami, když na mě pár fandů volalo Brabec ven. Od té doby už jsem nic podobného nezažil a jsem teď moc rád, že jsem do Sparty přišel. Ta dnešní atmosféra byla fantastická, celý zápas byl jak ve snu a na lidech je vidět, jak si titulu váží," vyprávěl rozesmátý Brabec, který se na Letné objevil až v lednu.

Libor Sionko před rokem oslavoval double s Kodaní, těsně před Vánoci se svým klubem stačil ještě připravit Spartě těžkou chvíli při debaklu 0:3. Už tehdy měl ale prý v hlavě, že na jaře oblékne rudý dres. "Hned po podpisu jsem myslel na to, že chci další titul," vyprávěl největší sběratel titulů v současném letenském kádru.

Se Spartou se radoval počtvrté - předtím v letech 2000, 2001 a 2003, v Rakousku zvedal mistrovský pohár v letech 2004 (GAK Štýrský Hradec) a 2006 (Austria), mistrem dánské ligy byl před rokem a náleží mu i zlatá medaile za ukončenou sezónu. "Už jsem také volal do Dánska Zdeňkovi Pospěchovi, zda mi z toho titulu taky něco nechají," žertoval Sionko, ale spokojen prý bude naprosto i s oslavami českého triumfu.

Hodně si prý cenní toto, že Sparta prošla sezónou bez prohry. "Ale na můj vkus těch remíz bylo až dost. Byli jsme silní vzadu, ale vpředu asi potřebujeme ještě jít nahoru, možná se i posílit," uvažoval fotbalista, který právě sparťanskou ofenzivu na jaře nejvíce probudil i svými čtyřmi góly.

Radost mu udělali skvělí fanoušci. "Ty spartanský jsou u nás fakt nejlepší, vždyť to říkal i Tomáš Řepka," kvitoval bouřlivé publikum, které právě jeho a jméno letenského kapitána Řepky ocenili nejbouřlivějšími ovacemi.

V sobotu Sionka stejně jako další spoluhráče čeká oslava na klubovém večírku v centru Prahy, ale jak se bude noc vyvíjet dál netušil. Sám prý nebude slavit nijak bouřlivě.

"Jednak mi stačí sednout si někam do rohu, dát nohy na stůl a při pivu všechno v klidu sledovat, jednak mě ještě čeká reprezentační akce," připomněl dva zápasy v USA, kam tým vyrazí ve středu.

Ještě ani neví, zda dostane za deset dnů "práce navíc" i posunutý konec dovolené. "Nevím, ještě jsem o tom s trenérem Chovancem nemluvil, tak uvidím, zda mi nějaký den přidá," uvažoval třiatřicetiletý letenský záložník.