Když se řekne Dukla, většina z pražských fotbalových fanoušků zamíří v myšlenkách na Julisku. Tu bychom ale našli i na Chodově, kde působí klub FK Dukla Jižní Město. Po postupu do přeboru hraje tým dospělých své domácí zápasy na hřišti v ulici Volkovova.

Po prvním náboru začal klub fungovat 

Jaké vůbec je propojení „velké" Dukly s „malou"? „Když se před šesti lety vrátila Dukla do ligy, tak chtěla sehnat klub pro spolupráci, protože mládež byla v Praze hodně rozebraná. Oslovila Háje, které dobře pracují s mládeží, ale ty si to nakonec rozmyslely a šly vlastní cestou.

Tehdy mě šéfové Dukly oslovili s tím, jestli bych si nechtěl založit nový klub, tak jsme začali. Udělali jsme první nábory a začalo to fungovat," vzpomíná na začátky předseda klubu Petr Sýkora.

V Dukle Jižní město je přes 300 dětí 

Ten tráví hodně času tím, že chodí po mateřských školkách a pracuje s malými dětmi. „To je přidaná hodnota, kterou nedělá nikdo jiný. Každý den chodím po školkách a od pondělí do pátku dělám zdarma sportovní kroužky pro děti. Ty mě pak na tréninku poznají a snáze se k nám pak přidají do klubu. Samotná Dukla nás podporuje, jak může. Na nábory pravidelně chodil Luboš Kozel, pořád chodí Günter Bittengel a hráči z A týmu. To je pro děti naprosto fantastická věc," neskrývá slova nadšení.

Momentálně je v Dukle Jižní Město na 350 dětí, a to je úctyhodné číslo. Samotný A tým dospělých má za sebou čtyři skvělé roky. Čtyřikrát za sebou totiž slavil postup a tuto sezonu působí v pražském přeboru.

Klub je pyšný zejména na práci s dětmi

„Když jsme to před pěti lety zakládali, tak to bylo úplně od píky. Nechtěli jsme dopustit to, že až nám děti zestárnou, že si to budou muset vykopávat od 3. třídy. S kamarády Luďkem Zelenkou a Martinem Lafkem jsme to dali dohromady, já i dva roky trénoval a teď to dělá Pepa Světlík. A velice dobře," těší šéfa klubu.

„Postup dospělých čtyřikrát v řadě je jistě raritou a my jsme za to rádi. Uvědomujeme si totiž, že A tým dospělých je jakousi výkladní skříní celého klubu. Avšak znovu zdůrazňuji, že náš klub FK Dukla JM je pyšný zejména na práci s dětmi. Smyslem všeho, o co se u nás snažíme, je to, abychom přivedli ke sportu co nejvíce dětí z Jižního Města a okolí a aby tyto děti byly u nás šťastné," dodává. A má pravdu.

CENA VSTUPNÉHO: 1

Za vstupné na domácí zápas Dukly nedáte ani korunu, přeborem se tedy pokocháte zcela zdarma.

KVALITA TRÁVNÍKU: 3

Tady je to horší, ale je to stejné jako jinde v přeboru. Hraje se na tom, co je k dispozici. Na zbrusu nový trávník v kase běžně není.

OBČERSTVENÍ: 2

Klasické bufetové okénko, ze kterého vám podají řadu věcí na uhašení žízně nebo drobné nasycení. V horkém nebo deštivém počasí oceníte zastřešený velký prostor se stoly a lavicemi.

ÚROVEŇ UTKÁNÍ: 3

Tentokrát to žádná hitparáda nebyla. Domácí se trápili (fanoušci mluvili o nejhorším zápase letošní sezony) a hosté hráli to, co potřebovali. I v dresu Dukly bychom našli jednoho bývalého hráče nejvyšší soutěže, kterých po přeborových trávnících běhá několik, zkušeného Vlastimila Vidličku. Ten za stavu 0:2 nedal penaltu a podtrhl tak fakt, že se Dukle zápas nepovedl.

VÝKON ROZHODČÍCH: 2

Pan Šaróka to měl pod kontrolou. Penalta proti hostům byla trochu přísnější, ale znáte to, když rozhodčí pískne, vždy to na jedné straně vzbudí rozruch.

Čtěte také: Fotbal a letadla. Vítejte u lesa, kde hraje béčko Admiry