Ostrava i druhé jarní domácí utkání rozehrála slibně. Podobně jako proti Zlínu se prosadila z první vážnější situace. Hrubý v 17. minutě z levé strany asi spíše centroval, ale nakonec se jeho trestný kop nad hlavami několika hráčů stočil přesně do vzdálenějšího kouta Hroššovy branky. „Je to situace, kterou jsme trénovali. Je to takový trochu těžší kop, ale trefil jsem to krásně, nikdo to netečoval," řekl po utkání Hrubý.

Povzbuzený Baník málem vedení navýšil po další standardní situaci, ale Lučičův volej neměl razanci a Hroššo ho chytil. „Byl to snad jeden z nejhorších výkonů. Ukazovali jsme hráčům, jak Baník přehrál Zlín bojovností, přesto jsme s tím nedokázali v úvodu vypořádat. Když jsme hru vyrovnávali, dostali jsme navíc lacinou branku," uvedl kouč Dukly Luboš Kozel.

Šťastné vedení však Ostravě dlouho nevydrželo. Už za devět minut se Vrzal na dvaceti metrech snadno zbavil Mondeka, který se před jeho nápřahem otočil zády, navedl si balón na vápno a pak ho i krásně zakroutil na vzdálenější tyč. Pražané venku skórovali poprvé po 305 minutách.

„Zase jako na Slavii jsme si nepohlídali prvních deset minut po vstřeleném gólu. Dostali jsme rychle gól a pak úplně zbytečný druhý ještě do poločasu," litoval Hrubý.

Kombinanční převaha

Dukla byla od vyrovnávací trefy lepší. Jakoby z ní spadl strach z možné prohry a v poli si vytvořila kombinační převahu. Breznaníkovi koncovka ještě nevyšla, ale domácí si nakonec po dalším zbytečném zaváhání nechali vstřelit gól do šatny. Ve 43. minutě Vraštil hlavou minul odražený balon, Berger tváří v tvář Chmielovi zachoval klid a technicky míč posunul podél gólmana podruhé do sítě. Nejlepší střelec Pražanů si připsal devátou trefu v ligové sezoně.

Domácí sice po změně stran měli územní převahu, jenomže kolem soupeřovy brány kroužili marně. Finální průniková přihrávka z jejich optického tlaku nepřišla. Až v 88. minutě sebral odvahu De Azevedo, prošel středem hřiště až do vápna, ale jeho křížné ráně pár centimetrů scházelo.

„Strašná škoda, že jsme si to nechali sebrat. Po dvou gólech jsme se už do šance nedostali. Kluci ale hráli velice dobře kombinačně, bohužel jsme dnes měli na hrotu problém. Ondrovi Šašinkovi to dneska moc nešlo, chyběl mu pohyb," konstatoval kouč Baníku Vlastimil Petržela.

Hosté bez komplikací odbránili křečovitou snahu Ostravy v závěru a na čtrnáctý pokus venku vybojovali vítězství. Dukla naposled brala tři body loni v dubnu při vítězství 2:1 v Jihlavě. „Oni nás ve druhém poločase celkem tlačili. Hodně nakopávali balóny, ale centry jsem pochytal. Neměli tam žádnou velkou šanci. Věřil jsem, že se z nějakého brejku dříve uklidníme třetím gólem, ale nic nám tam nevyšlo," uvedl gólman Dukly Hroššo.

Baník Ostrava - Dukla Praha 1:2 (1:2)

Branky: 17. Hrubý - 26. Vrzal, 43. Berger. Rozhodčí: Houdek - Moláček, Hájek. ŽK: Vraštil, Lásik - Štetina, Vrzal, Breznaník, Daniel Tetour, Vašíček. Diváci: 5339.

Ostrava: Chmiel - Dostál, Kaša, Vraštil, Lučič - Mondek (85. Helešic), Lásik (80. J. Šašinka), Hrubý, Holzer - De Azevedo, O. Šašinka (46. Ožvolda). Trenér: Petržela.

Dukla: Hroššo - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Hanousek, Považanec, Daniel Tetour (76. Néstor) - Berger, Vašíček (80. Beauguel), Breznaník (61. Čajič). Trenér: Kozel.

Nedělní výsledky 20. kola první fotbalové ligy

Liberec - Slovácko 0:0, Sparta - Jablonec 2:1 (1:1), Plzeň - Příbram 4:0 (1:0).