"Beru to s pokorou. Slavie není hračka. Někdo má klub jako hračku, ale já k tomu takhle nepřistupuji. Je to obrovská zodpovědnost. Přemýšlel jsem, jestli to mám zapotřebí. Je mi tolik let, nemám na sebe mnoho času, mám svoje pracovní vytížení, ale Slavii jsem chtěl pomoci," řekl na středeční tiskové konferenci Šimáně.

"Nechtěl jsem dělat prezidenta ani předsedu představenstva, ale Jaroslav Tvrdík mě přemluvil. Bude to pro mě těžká role, ale udělám vše pro to, aby Slavia fungovala dobře. Slyšel hodně pochvalných slov, ale budu posuzován podle výsledků na hřišti," dodal spolumajitel letecké společnosti Travel Service.

Právě při jednání s čínskou firmou CEFC o vstupu do jeho letecké společnosti se zrodila nová vlastnická struktura Slavie. "Jednali jsme o vstupu CEFC do Travel Service. Když jsme měli hotovo, tak jsme měli propocené košile, dali jsme si skleničku a u toho jsem se Jaroslava Tvrdíka zeptal, zda nechce vstoupit do sportovního projektu. Nastínil jsem mu situaci, že 15. září Slavii hrozí konec a nezbyde mi nic jiného než do toho vstoupit. Zvedl telefon, zavolal do Číny a za půl hodiny jsme si plácli," řekl Šimáně.

Posily přijdou už v zimě

Slavia bude podle něj na reformu potřebovat nějaký čas. Už v zimě hodlá posilovat. "Chtěli bychom hrát na jaře lépe než teď a k tomu budeme potřebovat posily. Máme vytypovaných takových deset až patnáct jmen, a pokud nám vyjdou tři nebo dokonce čtyři, to mužstvo hodně posílíme," mínil Šimáně.

Slavia se podle něj bude rozhlížet i po hráčích ze zahraničí. Expertem na země bývalé Jugoslávie je Jiří Plíšek, který se stal šéfem akademie a zároveň má podobnou funkci v Sarajevu. "V zemích bývalé Jugoslávie se rodí spousta dobrých fotbalistů. Vidíme tam velký potenciál. Rádi bychom propojili akademii s akademií v Sarajevu," nastínil Šimáně.

"Chceme se podívat i do Španělska. Nedávno jsem tam byl, večer jsem se díval na zápas druhé španělské ligy a ti hráči by u nás patřili mezi nejlepší. Kluby tam hráče moc dobře neplatí. Tam se skýtá možnost nákupu fotbalistů. Ale možností je hrozná spousta," přemítal Šimáně.

Nevyloučil ani možnost příchodu některého z čínských hráčů. "V Číně nějaký dobrý fotbalista, který by tady zapadl, je. Zajímavé je to i z hlediska sponzorů a partnerů. Dělají to tak i německé kluby, které mají sponzory jen proto, že tam mají jednoho hráče z Asie. Pak se spolupráce navazuje lépe. Teď to na to nevypadá, ale v dohledné době může být Čína dobrý zdrojem fotbalistů pro českou ligu," mínil Šimáně.

Čtěte také: Novinky ve Slavii: Prezidentem se stane Šimáně, v dozorčí radě bude i Šmicer