Blíží se tyhle časy také do Česka? Možná. Zatímco kdysi byl obdobný scénář nemyslitelný, nyní je dost reálný. Nevěříte?

Sparta má v kádru hned čtrnáct cizinců. Italský kouč Andrea Stramaccioni z nich teoreticky může poskládat základní sestavu. Hned za klubem z Letné následuje Slavia, která se bude opírat o třináct cizinců.

Josef Hušbauer. Ilustrační foto.
Slávista Hušbauer: Jsme silnější než loni a víme, do čeho jdeme

„To je něco bláznivého,“ okomentoval situaci bývalý fotbalista Ladislav Vízek. Liga začíná již za tři dny. Jste zvědaví, kdo bude hrát? Je to dilema pro trenéry i zkouška pro sekretáře.  Pravidla v českém fotbale totiž upravují, kolik cizinců může jeden klub poslat do zápasu. Je jich pouze pět.

Nicméně zmíněná regule není tak tvrdá, jak se může zdát. „Do kvóty se nepočítají hráči, kteří jsou občany státu Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru či jsou občany států majících s Evropskou unií uzavřeny dohody o partnerství,“ přiblížil Jan Pauly, expert na slovo vzatý – na fotbalové asociaci je šéfem legislativně právního oddělení.

Co to znamená v praxi? V pohodě jsou tedy i hráči ze Srbska nebo Turecka. Omezený je „příliv“ cizinců hlavně z Afriky. A pokud by sem mířili, tak by regule upravovaly také příchody Brazilců nebo Číňanů. Další omezení prý není v plánu. Potvrzuje to ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta: „Profesionální kluby necítí potřebu tyto normy měnit.“

Patrik Schick (vpravo) pálí proti Dánsku.
Otázky a odpovědi. Juventus měl strach, teď Schick rybaří

Shrňme si tedy aktuální situaci: Sparta v tuto chvíli nemá problém, protože se přesně vejde do limitu. Slavii čekají krušné chvilky. Její trenér Jaroslav Šilhavý musí pro mače na české scéně vyřadit jednoho hráče.

„Vedení HET ligy příchod kvalitních zahraničních fotbalistů jednoznačně kvituje. Jsou to jména, která pomohou zvednout kvalitu soutěže,“ dodal Bárta. Je tady jedno nebezpečí. Výchova hráčů půjde až na druhou kolej (jinak řečeno: české kluby ztratí mladé talenty a reprezentace nebude mít z čeho brát).

I proto se nabízí malý dovětek k Anglii – o cizincích se na ostrovech mluví často. „Je to cesta k záhubě,“ varují někteří experti jako třeba Kevin Keegan. Kritické hlasy zaslechnete vlastně vždy ob dva roky – tedy v době, kdy kolébka fotbalu nezvládne evropský (světový) šampionát.

Ilustrační foto.
Nanejvýš dva posty. Kouč Brna Habanec má o zbytku sestavy jasno


Slavia

Do kvóty pro cizince se nepočítají: Per Egil Flo (Norsko), Halil Altintop (Turecko), Danny (Portugalsko), Jakub Hromada (Slovensko), Mick van Buren (Nizozemsko), Dušan Švento (Slovensko), Marko Alvir (Chorvatsko).
Do kvóty pro cizince se počítají: Simon Deli (Pobřeží slonoviny), Ruslan Mingazov (Turkmenistán), Michael Ngadeu (Kamerun), Ruslan Rotaň (Ukrajina), Jasmin Ščuk (Bosna), Muris Mešanovič (Bosna).


Sparta

Do kvóty pro cizince se nepočítají: Martin Dúbravka (Slovensko), Semih Kaya (Turecko), Lukáš Štetina (Slovensko), Nestor Albiach (Španělsko), Rio Mavuba (Francie), Srdjan Plavšič (Srbsko), Bogdan Vatajelu (Rumunsko), Vukadin Vukadinovič (Srbsko), Marc Janko (Rakousko).
Do kvóty pro cizince se počítají: Eldar Civič (Bosna), Vjačeslav Karavajev (Rusko), Costa (Zimbabwe), Tal Ben Chaim (Izrael), Georges Mandjeck (Kamerun).