Jeho ohromující bilanci mu závidí leckterý útočník. Muž, jenž v české lize odehrál 417 zápasů. Muž, který dal 198 gólů. Rekordman. Reprezentant. Srdcař. Před pár dny se rozloučil s Letnou, nyní jej čeká poslední mač v lize.

„Chci končit na vrcholu,“ řekl 36letý fotbalista, jenž zářil převážně na domácí scéně. V zahraničí mu nebylo přáno. Ano, hrál chvíli v Řecku a pak rok v Rakousku, ale víc nic. Odborný fotbalový portál Trans-fermarkt u něj evidoval až zvláštně nízkou tržní cenu 1,4 milionu eur (něco málo přes 35 milionů korun).

Kanonýr Sparty David Lafata.
Už jen tři zápasy a sbohem. Kanonýr Sparty Lafata po sezoně ukončí kariéru

Asi největší slávu zažil v dresu Sparty, když se blýskl pěti góly v Lize mistrů (a vyrovnal Lionela Messiho). Bohužel, jednalo se jen o předkolo hlavní část elitní soutěže se ho nikdy netýkala. „Jeho největší zbraní byl hlad po gólech. Sám ale ví, že trofejí a titulů vybojoval o hodně méně, než si každý představoval,“ poznamenal Marek Matějovský, jeho bývalý parťák z Letné. Jak se Lafata dostal do Sparty a kdo ho chtěl zlanařit do Slavie? Deník připravil unikátní pohled na kariéru tohoto kanonýra.

InfografikaZdroj: Deník

Brankář Arsenalu Petr Čech.
Jeho vláda trvá dál. Petr Čech podvanácté vyhrál Zlatý míč