„Kdo mě zná, tak ví, že jsem velký bojovník, že se o to budu chtít porvat. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale samozřejmě bych sem nechtěl přijít jen sedět na lavičce. To asi nikdo. Poperu se o to v přípravě a uvidíme, co z toho bude na startu jara 18. února. Kdo bude lepší, ten bude chytat," řekl v pondělí Kovář novinářům.

Kovář ve Slavii nahradil Berkovce 

„Samozřejmě vím, že Jirka Pavlenka chytal skvěle. Viděl jsem jeho poslední zápasy, dostal se i do reprezentace. Budu na něj maximálně tlačit, aby měl ty výsledky ještě lepší. A samozřejmě budu stoprocentně připraven, kdybych dostal šanci," dodal Kovář.

Ve Slavii nahradil Martina Berkovce, který odešel na hostování do nedalekých Bohemians 1905. „Neříkám, že sem jdu jen do pozice dvojky, to ne. Určitě bych tu chtěl odchytat nějaké zápasy. Může se stát cokoliv. Nechci to zakřiknout, ale může přijít zranění. Člověk dostane šanci a je to jen na něm, jestli ji chytne za pačesy," konstatoval Kovář.

V Bulharsku je návštěvnost slabá 

V posledních dvou a půl letech působil v zahraničí - v izraelském Hapoelu Haifa a bulharském Černo More Varna, kde měl smlouvu do konce sezony. „Vrátili jsme se i z rodinných důvodů, malý říkal, že už chce taky mluvit česky, že je toho na něj dost," podotkl Kovář.

Především na angažmá v Izraeli vzpomíná velmi rád. „Zrovna nedávno jsem porovnával život v Izraeli a v Bulharsku. I když každý z nás má Izrael za válečnou zónu, není to tak. Byla to skvěle zvolená destinace pro mě i pro celou rodinu. Na zápasy tam chodí 20, 30 tisíc diváků, zatímco v Bulharsku je návštěvnost slabá. V Izraeli je moderní život, lidi jsou tam přátelští. Hodně mě Izrael zaujal a i teď jsem zvažoval, že bychom se tam vrátili. Nakonec se ozvala Slavia a jsem tady," usmál se.

Trenér zná Kováře 

Velkou roli při jeho rozhodování hrál fakt, že ho v Liberci trénoval kouč Slavie Šilhavý a v sezoně 2013/14 společně postoupili ze základní skupiny Evropské ligy. „To byla velká výhoda. Vzpomínky jsou jenom pozitivní. Tehdy jsme udělali skvělý výsledek, který nikdo nečekal. Moc dobře se známe, trenér volal i přímo mně. To bylo velké plus," řekl Kovář.

Těší se na nadcházející soustředění na čínském ostrově Chaj-nan, který je turisticky velmi oblíbený. „Slyšel jsem, že se mu říká čínská Havaj. Já jsem v Číně nikdy nebyl, takže určitě to vítám, že se někam podíváme. Hlavně tam budou super podmínky, když se člověk podívá ven," dodal Kovář a vyrazil s novými spoluhráči k prvnímu tréninku zimní přípravy na zasněžený umělý trávník v Edenu.

Čtěte také: Fotbalisté Slavie zahájili přípravu bez Afričanů Deliho a Ngadeua