Uvnitř městské rady jsou evidentně fanoušci Bohemky v menšině. Konkrétně jde o radního Jana Wolfa a náměstka primátorky Petra Dolínka.

„Ve věci nabídky společnosti Bohemians Real bude radní Libor Hadrava jednat rovněž s městskou částí Praha 10. Podle usnesení rady má být také vypracováno komplexní řešení budoucího využití celého areálu včetně základní ekonomické rozvahy,“ vzkázal suše magistrát.

Radní Hadrava (ANO) se po jednání vyjádřil k přítomným fanouškům v tom smyslu, že není schopen stihnout materiál zpracovat k předložení do březnového zasedání zastupitelstva, ale až do dubnového. Prý ale bude makat, aby měl za čtrnáct dní vše hotovo.

Soupeři na hřišti i v politice

„Bohemka nemá soupeře jen na hřišti, ale i v politice. ANO se spolu s radní Janou Plamínkovou se postavilo proti nákupu Ďolíčku. Já budu za Klokany bojovat dal, protože pokud v Praze zadupeme naše vlastní tradice, co nám zůstane?“ napsal po jednání rady na svůj facebookový profil náměstek Dolínek.

„Touto radou prostě nákup neprojde. Musíme nechat věc posoudit zastupitelům. Radost z toho nemám. Doufám, že Bohemka v sobotu porazí Slovácko, abychom si trochu zlepšili náladu,“ řekl radní Wolf.

Připomeňme, že času není nazbyt. Už v červnu totiž prvoligové Bohemce končí smlouva na užívání stadionu a pokud nebude včas prodloužena, hrozí klubu ztráta licence.

Obavy z likvidace fotbalu v Ďolíčku

„Budeme netrpělivě očekávat, jakým způsobem se podaří situaci vyřešit. Máme obavu, aby pokračující politické přešlapování na místě nevyústilo až v likvidaci fotbalu v Ďolíčku, který patří na mapu hlavního města již od roku 1932,“ svěřil své obavy PR manažer Bohemky Svatoslav Baťa.

„Jsme rozčarováni, že se vedení radnice, honosící se titulem Evropské hlavní město sportu 2016, nedokáže rázně postavit za významný fotbalový klub v krizové situaci. Musím podotknout, že v nejvyšší fotbalové soutěži je Praha spolu s Teplicemi bohužel jediným městem, které nevnímá existenci fotbalového stadionu jako veřejný zájem,“ dodal Baťa zklamaně.

„Nemůžeme dlouho čekat. Pokud se věc rychle nepohne, budeme muset hledat alternativní řešení, například dočasný azyl na jiném pražském stadionu,“ konstatoval ředitel Bohemians 1905 Darek Jakubowicz.

O případu ĎolíčekO převodu stadionu se jedná už od roku 2011. Zástupci Prahy 10 na podzim 2014 schválili výměnu stadionu za sousední pozemky v odhadní ceně 60 milionů korun. Radnice tak měla místo 109 milionů zaplatit za stadion 49 milionů korun.

Proti dohodě se ale postavilo tehdejší vedení Prahy, jejíž souhlas je nutný pro všechny majetkové převody městských částí nad 50 milionů. Cena Ďolíčku nyní byla stanovena na 134 milionů korun, daň z nabytí nemovitosti 5,4 milionu korun je ochoten zaplatitBohemians Real.

Kvůli chybějící nájemní smlouvě Bohemians nestihli Fotbalové asociaci ČR předložit podklady v licenčním řízení pro příští sezonu. Nejzazší datum pro odvolání je sice 23. květen, ale situace musí být vyřešena dříve. Bohemians Real neprodlouží klubu nájemní smlouvu, která končí na konci června, pokud v kauze nenastane nějaký posun.

Čtěte také: Bohemians 1905 možná nedostanou licenci pro příští sezonu, kvůli stadionu