Kdo vyhraje Ligu mistrů a Evropskou ligu? Ony dva šťastlivce ještě nepoznáte – po podzimu se dá jen lehce bilancovat. Experti starého kontinentu gratulují Anglii (za překvapení Tottenhamu nebo příděly Liverpoolu) a všímají si ústupu německých klubů.

VZPOMÍNKA NA STARÉ DOBRÉ PLZEŇSKÉ ČASY

O českých zástupcích se na mezinárodní scéně moc nepovídá. Je to logické: pouze jeden „přežil“ a bude hrát i na jaře.
Plzeň ovládla svou skupinu v Evropské lize, naopak vypadly Zlín a Slavia.

Viktoria bavila fanoušky: po dvou zaváháních (v Bukurešti a v Luganu) mohla nakonec jásat. Jako by se na západ Čech s trenérem Pavlem Vrbou vrátily staré dobré časy.

„Je vidět, že jasné vedení Plzně v lize není náhoda. Hrála výborně, zaslouženě jde dál a řekl bych, že by mohla dojít vážně daleko,“ prohlásil někdejší útočník Petr Švancara.

Zápas Evropské ligy mezi SK Slavia Praha a FC Astana, hraný 7. prosince v Praze.
Šilhavý a spol. v ohrožení. Slavia dala Evropě sbohem

Horší to bylo v případě Slavie, jež nezvládla klíčové zápasy. Při vzpomínce na její vystoupení (a nejen ta v Evropě) se nabízí otázka: neměli by do Edenu poslat nové kopačky? Ač je v tom trocha sarkasmu, hráči jako Škoda, Zmrhal či Stoch by se měli zamyslet: v zakončení totiž často a neuvěřitelně selhávali. „Je to škoda, dalo se postoupit,“ zmínil Švancara.

Tady je jen malý výčet zápasů, při nichž snad každý kroutil hlavou: v létě to byly Borisov a Nikósie, později třeba Olomouc či Liberec. A naposledy Astana.

„Já bych za to Slavii tolik nehanil. Hraje dobrý fotbal a spíše měla smůlu. Až mě překvapilo, že vedení klubu sáhlo k pokutám ještě před koncem podzimu,“ podotkl Švancara.

Tomáš Hořava
Snad v play-off nedostaneme Arsenal, doufá Tomáš Hořava

Co na to říká zmíněný management? Nemlčí. A zároveň se neukvapuje, tedy nevyhazuje trenéra.
Boss Jaroslav Tvrdík měl zřejmě bezesnou noc, když k ránu na sociální síť psal: „Chápeme, že je těžké hledat pozitiva na našem podzimu. Udělali jsme chyby.“

MINULE PŘEDKOLO, NYNÍ SKUPINA

Kdo byl spokojený? Zřejmě pokladník, protože jak vidíte v grafice – Slavia dostane na odměnách takřka 170 milionů korun. Dalším plusem, ač to lze brát jako klišé – jsou získané zkušenosti.

InfografikaZdroj: Deník

Jen pro pořádek: v roce 2016 vypadla Slavia v předkole, teď už prošla do skupiny. Těžko můžete čekat, že si všechno hned sedne (ostatně o tom by nejlépe vyprávěli na Spartě).

Co bude dál? „Myslím, že trenér by měl zůstat,“ řekl Švancara s narážkou na spekulace o Šilhavém.

Skupinovou fázi okusili také ve Zlíně. Peníze, atmosféra, jiný level fotbalu. To vše výběr trenéra Bohumila Páníka nadchlo. Chybělo jen vítězství. A víc gólů – ševci dali jediný.

Předzápasový večerní trénink plzeňské Viktorie v izraelské Beer Ševě.
Postup je v kapse, jde ale o body do koeficientu