Pokud vás události nedělního odpoledne míjely, vězte, že hosté na západě Čech přestáli plzeňskou penaltu a většinu zápasu hráli přesilovku. Přesto neměli tlak ani tutovky a po porážce 1:2 trenér Zdeněk Ščasný prohlásil: „Náš výkon neměl koule."

Výstižněji to říct nešlo. Sparta sice dál vede ligu, ale přišla o šanci uletět do šestibodového trháku. Teď má stejně bodů jako Plzeň.

Malé klopýtnutí? Omyl. Selhání v Plzni nebylo v této sezoně jediné. Sparťané už po kolapsu v domácí partii s CSKA Moskva přišli o Ligu mistrů a po trapném výkonu prohráli derby na Slavii.

Sparťané se ani pod koučem Ščasným nezbavili syndromu z minulé sezony, kdy ve velkých zápasech zakopávali celkem pravidelně (viz box) a končili bez jediné trofeje a jarní účasti v pohárové Evropě.

Problém je dlouhodobější, začal kolem roku 2010: vzpomínáte na letní pohárové krachy s Žilinou, Vasluí a Häckenem? Sparťané se připravili o prestiž, peníze a hlavně o zkušenosti ze zápasů o všechno.

Krachy z posledních dvou sezonMalmö - Sparta 2:0 (8/2014)
Sparťané přišli o náskok 4:2 z domácího zápasu a minulo je play-off o Ligu mistrů.
Plzeň - Sparta 2:0 (11/2014)
Bídný výkon, budoucí mistři rozhodli během první půlhodiny.
Bern - Sparta 2:0 (12/2014)
Další krach venku, znovu bez gólu. Tentokrát to znamenalo konec v Evropské lize.
Sparta - Plzeň 0:2 (5/2015)
Povedený první poločas, ale pak partu z Letné srazili exsparťané Holenda s Hubníkem.
Sparta - CSKA 2:3 (8/2015)
Nepomohlo ani vedení 2:0. Po porážce v odvetě skončil další sen o nablýskané LM.
Slavia - Sparta 1:0 (9/2015)
Do derby šli sparťané neporažení, jenže v Edenu neměli tlak ani šance.
Plzeň - Sparta 2:1 (11/2015)
Domácí: hladoví, stateční, nebezpeční. Hosté: pohodlní, bázliví, neškodní.

Porážka v Plzni je pro Spartu o to smutnější, že v předchozích třech ligových mačích soupeře přejela a dokázala uhrát remízu na Schalke, což je elitní tým Bundesligy.

„Rozhodla hlava," pravil záložník Petr Jiráček. Kdysi v Plzni slavil, teď musí coby sparťan s reportéry mluvit o kiksech. „Na Schalke jsme nebyli pod tlakem, nic jsme nemuseli, zatímco v Plzni jsme šli na tým, kterému se předtím nedařilo, a mohli jsme odskočit na šest bodů. Svázalo nás to."

Spartě doma roste konkurence: kromě Plzně, z níž se během posledních pěti let stal nový český fenomén, na ni v lize dotírá třetí Mladá Boleslav a čtvrtý Liberec, který sbírá zkušenosti v pohárech.

Může se rudá parta probrat se stávajícím kádrem? „Musíme se na velké zápasy zaměřit a začít je zvládat, jinak budeme mít problém," pravil záložník Jiráček.

Zdá se, že Sparta má problém už teď. To, že každý den ráno vyjde slunce, jí nemůže stačit.

Čtěte také: Kiks Sparty! Plzeň ji zaskočila i v deseti. Ščasný: Náš výkon neměl koule

Martin Mls