S kazašským klubem teď přicestoval hvězdný ruský útočník do Olomouce a hanáčtí fanoušci věří, že tuhle oslavu v předkole Evropské ligy neuvidí.

Největší hvězda 1. FK Příbram v sezoně, záložník Jan Matoušek.
Rekordní přestup v české lize. Kdo je Matoušek?

Kde se tam vlastně vzal? Muž, po kterém v jistou dobu toužily snad všechny evropské velkokluby. Ten, který na Euru 2008 dovedl Rusko do semifinále a k bronzovým medailím a v tom samém roce skončil na šestém místě ve Zlatém míči.

Za fenomenálním Ronaldem s Messim a trojící španělským mistrů Evropy Torresem, Casillasem a Xavim. Slušná společnost, že? Tak jak je možné, že teď kope v Kazachstánu?

Matěj Vydra (vlevo) v souboji s Michaelem Keanem z Anglie.
Premier League volá! Vydra se dočkal, Burnley se upsal na tři roky

Odpověď je skrytá částečně ve slovech španělského trenéra Carlose Alóse.

„Šava je skutečný profesionál. Je první, kdo přichází, a poslední, kdo odchází ze stadionu. Miluje fotbal. Užívá si ho, a proto pokračuje v kariéře, i když by už nemusel. Je pro nás důležitý, přináší něco výjimečného, protože on sám je výjimečný. Jsem rád, že ho mohu mít v týmu,“ prohlásil kouč na tiskovce.

SK Sigma Olomouc v akci. Ilustrační foto
ANKETA: Sigma se vrací do Evropy! Skolí Kazachy?

Kdo je Kajrat Boranbajev?

Nemá ale cenu zastírat i finanční motivaci. O tu se stará Kajrat Boranbajev. Ambiciózní prezident klubu, který se jmenuje stejně jako on, Aršavinovi platí údajně pět milionů eur ročně (128 milionů korun).

SK Sigma - Viktoria Plzeň
Už ve čtvrtek! Sigma se po devíti letech vrací do pohárové Evropy

A věřte, že si to může dovolit. Majetek muže, který je příbuzným autoritářského kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva (jeho dcera si vzala prezidentova vnuka), se odhaduje na 350 milionů dolarů.

V zemi kdysi otevřel první restauraci McDonald’s, vlastní síť luxusních hotelů a dalších nemovitostí, ale především je šéfem plynařské společnosti KazRosGas, která do klubu pumpuje pohádkové finance.

Jak se na středoasijskou republiku sluší a patří, občas se neobejde bez výstředností.

Fotbalové utkání 3. předkola Ligy mistrů mezi celky SK Slavia Praha a FK Dynamo Kyjev 7. srpna v Praze. Josef Hušbauer.
Spasitel Hušbauer: Kopat penaltu v 95. minutě? Těžké na psychiku

Na svatbu dcery si pozval rappera Kanye Westa, který za večer vyinkasoval 3 miliony dolarů. Boranbajev se také nechal fotit s boxerem Mikem Tysonem, nebo byl jedním ze členů olympijské štafety, která přibližovala oheň před zimními hrami 2018 ke korejskému Pchjong-čchangu. Peníze dokážou ledacos.

Trenér Václav Jílek
Už ve čtvrtek! Sigma se po devíti letech vrací do pohárové Evropy

Cesta vzhůru

Na fotbalovém poli chce boss Kajrat vrátit Kajratu zašlou slávu. V sovětských dobách byl jediným kazašským klubem, který hrál nejvyšší soutěž. Kazašský titul ale získal jen dvakrát – v roce 1992 a naposledy v roce 2004.

Útočník Zlína Alexander Jakubov (na snímku druhý zprava) strávil většinu sobotního zápasu s Jabloncem na lavičce, v závěru ale byl u vyrovnávací trefy.
Zlínský debutant Jakubov: Sehrajeme se rychle, máme kvalitní fotbalisty

„Plány vedení jsou grandiózní. Věřím, že Kajrat čeká světlá budoucnost. Klub buduje několik tréninkových báz. Úpravy čekají stadion,“ rozplýval se před časem slovenský trenér Vladimír Weiss, který v Kajratu vydržel tři roky.

Dvakrát skončil třetí v lize a vyhrál pohár. Ale to bylo málo, Kajrat má větší ambice. V uplynulých třech sezonách už byl v lize druhý. Loni zůstal jen o bod za mistrovskou Astanou a díky bohatému majiteli sílí.

Tomáš Hübschman.
Jak na Kyjev? Šance je, ale pozor na brejky, varuje Slavii Tomáš Hübschman

Aktuálně je v ligové tabulce znovu druhý (hraje se systémem jaro–podzim). V pohárech si ale nejdřív snadno poradil s andorským klubem Engordany a pak si vyšlápl na nizozemský Alkmaar (2:0 doma a 1:2 venku). Teď by se rád přes Sigmu prokousal k atraktivním soubojům se španělskou Sevillou před bránu základní skupiny.

„Nepřijeli jsme sem jako turisté, máme v úmyslu postoupit,“ ujistil kouč Alós. „Sigmu respektujeme, čeká nás těžký soupeř. Česká liga je lepší než naše, ale jsme připravení,“ dodal.

Šéfu Boranbajevovi, který v hledišti nebude chybět, to bude chtít dnes večer dokázat.

Martin Sladký
Přát si Sevillu? Proč jsme dostali takovou sodu, diví se bek Sigmy Sladký