„Definitivně nadešel ten čas. Rád bych poděkoval vám i mým týmům, Bayernu Mnichov, Manchesteru United , Chicagu Fire i německé reprezentaci a samozřejmě Aně a mojí rodině za jejich podporu,“ napsal Schweinsteiger na sociálních sítích.

Někdejší kapitán německého národního týmu skončil s profesionálním fotbalem jen dva dny poté, co jeho dosavadní tým Chicago Fire nepostoupil do dalších bojů v zámořské MLS.

Právě do USA odešel mistr světa z roku 2014 v roce 2017 po dvouletém působení v Manchesteru United, jeho kariéra je ale nejvíce spjatá s mnichovským Bayernem, jehož dres poprvé oblékl ve 14 letech a barvám bavorského celku zůstal věrný 17 let.

Gareth Bale z Realu Madrid (vlevo) proti Legii Varšava.
Nejistota ve Španělsku: Bale je otrávený, chtěl by opustit Real Madrid

Za tu dobu přispěl nemalou měrou k osmi mistrovským titulům a sedmkrát se radoval ze zisku domácího poháru. Do své sbírky klubových trofejí přidal i vítězství ve FA Cupu a Premier League.

Zdroj: Youtube

Největší úspěch ale zaznamenal v roce 2014 s německou reprezentací, když v Brazílii se svými spoluhráči dokráčel až k titulu pro světové šampiony. Coby reprezentant se zúčastnil čtyř evropských a tří světových mistrovství a v národním týmu nastřílel 24 gólů.

V soukromém životě o sobě nejvíce dal vědět v červenci 2016, když se v italských Benátkách oženil s bývalou tenistkou Anou Ivanovičovou. Spolu mají dvě děti.

Fotbalový záložník Ondřej Vaněk v dresu Zbrojovky Brno v zápase proti Líšni
Doma je doma. Vyhrál jsem všechno, jen druhou ligu ne, říká Vaněk

Schweinsteigerův konec kariéry pochopitelně vzbudil ve fotbalovém světě vlnu reakcí. „Jsem pyšný, že jsem mohl hrát v jednom týmu s tebou. Zažili jsme spolu úžasné chvíle. Hodně štěstí, kamaráde,“ napsal například útočník Robert Lewandowski.

Komplimenty nešetřili ani další. Wayne Rooney například neváhal označit Schweinsteigera za legendu, Franck Ribéry a David Alaba dokonce svého bývalého spoluhráče nazvali fotbalovým bohem.  

Utkání 10. kola Fortuna ligy - Sparta Praha vs. Slavia Praha
Nejlepší na všech frontách. Je vůbec Slavia k poražení?