Favorit? Pražané, kteří v české soutěži zvítězili čtyřikrát v řadě. „Po osmnácti kolech máme 46 bodů. Úctyhodné,“ potěšilo trenéra Jindřicha Trpišovského.

Důvod k radosti má nejen díky ligové bilanci. Ve čtvrtek jeho svěřenci triumfovali 2:0 nad Zenitem Petrohrad, čímž v Evropské lize stvrdili po dlouhých jedenácti letech postup do jarní fáze. „Velká euforie,“ popsal radost v Edenu autor úvodní trefy Jaromír Zmrhal.

Karvinští (v zelenkavém) podlehli Plzni 1:2.
Karviná prohrála v Plzni se vztyčenou hlavou. Snižoval Ba Loua

Uspokojení však není na místě, formu musejí sešívaní potvrdit ještě jednou. Nic snadného je nečeká: se Severočechy už v letošní sezoně jednou prohráli (0:2).

Další fakt „proti“? Slavia v Jablonci na ligové scéně naposledy zvítězila v roce 2009. Tehdy ještě její bránu střežil Martin Vaniak a Milan Škoda hájil barvy konkurenčních Bohemians.

Nezapomínejme na specifické prostředí: na chladném severu Čech minulý týden napadly závěje sněhu. „Prý už je ale odklidili. Pro nás je důležitá jen dobrá příprava,“ nenechal se rozhodit Zmrhal.

Jablonec se naladil důležitou výhrou

To Jablonec, hrající bez zraněného Masopusta i vykartovaného Doležala, je navzdory sněhové nadílce v dobrém rozpoložení.

Má proč: v závěrečném utkání Evropské ligy vyloupil stánek ukrajinského Dynama Kyjev (1:0), tedy týmu, který na začátku sezony vyřadil v předkole Ligy mistrů právě Slavii.

„Moc si vítězství ceníme. Kyjev je silný soupeř s tradicí,“ vysekl poraženým poklonu kouč Petr Rada. A Tomáš Hübschman, který 119. startem v evropských pohárech vyrovnal bilanci Pavla Nedvěda, souhlasil: „Máme radost, Dynamu jsme se vyrovnali i fotbalově.“

Ilustrační foto
Sparta nepovedený podzim završila remízou v Příbrami

Teď to musí potvrdit proti Slavii. Budou mít samozřejmou motivaci: v případě prohry by Severočeši na lídra ztráceli už šestnáct bodů. Podobně ovšem uvažují i Pražané, již se po vítězství Plzně nad Karvinou chtějí Viktorii opět vzdálit…

Kdo s koho? Duel startuje dnes v 18 hodin na Střelnici.

Návrat domů. Zelený vyrazí proti „svým“

Obránce Slavie Jaroslav Zelený se na Střelnici postaví bývalým spoluhráčům. V Jablonci totiž od roku 2016 odkopal dvě sezony. „Hecování proběhne, ale to k fotbalu patří,“ usmál se šestadvacetiletý bek, který si proti Zenitu odbyl pohárovou premiéru.

„Jabloneckou“ legii ve Vršovicích, kterou tvoří spolu se Stanislavem Teclem, navíc už v zimě posílí další Severočech: Lukáš Masopust. „Těším se, ale průvodce mu bude dělat spíše Standa. Kluci jsou dlouholetí kamarádi ještě z Jihlavy,“ prozradil Zelený.

Kapitán Slovácka Vlastimil Daníček
Nové koště dobře mete. Učíme se novým věcem, říká kapitán Slovácka