Když se v souvislosti s pandemií koronaviru zamezilo vstupu fanoušků na sportovní utkání, netrvalo dlouho a přišli vynalézaví příznivci pražských Bohemians s nápadem, jak zápasy svých oblíbenců přece jen vidět.

Přímo za zdmi stadionu se tak začali hromadit lidé v zelenobílých barvách, kteří za pomocí nejrůznějších štaflí a dalších podpůrných systémů uspokojili svou touhu Bohemku podpořit.

Jenže teď to vypadá, že se fotbalisté pražského celku budou muset obejít i bez této podpory. Republiku totiž začala sužovat britská mutace koronaviru a kleště protiepidemických opatření se tak ještě více svírají.

Viktoria Plzeň – Bohemians 1905 3:1 (2:0)
Video, penalty. Plzeň našla recept na Bohemians a dočkala se výhry

V souvislosti s tím vydalo vedení Bohemians doporučení. „Bohužel jsme byli informováni, že tolerance Policie ČR a Městské policie Praha v této záležitosti nebude pokračovat. Důvodů je pro to hned několik,“ vzkazují Bohemians svým fanouškům a přidávají opatření týkající se omezení pohybu osob.

Problém? Došlo ke stížnostem obyvatel přilehlého okolí, jimž se nelíbila konzumace alkoholu na veřejnosti.

„Už samotné shromáždění většího počtu lidí na štaflích je porušením dosud platných mimořádných opatření nouzového stavu v České republice. Dalším problémem je nedodržování rozestupů na štaflích a nepoužívání prostředků k zakrytí dýchacích cest,“ píše se v prohlášení.

Rýpnutí do vlády

„Přestože se tyto události dějí za branami stadionu, přímo souvisejí s utkáním. Bylo naší snahou na základě pokynu Policie ČR o těchto skutečnostech informovat diváky na štaflích už před zápasem osobní účastí zástupce klubu na místě. Stejně tak jsme hlasatelem upozorňovali během samotného utkání na nutnost dodržovat opatření v rámci nouzového stavu i na štaflích. Dohledem policie pak bylo zaznamenáno ignorování tohoto hlášení a pokračující porušování opatření.“

Fotbalová Sparta Praha představila novou vizuální identitu včetně změněného klubového loga.
Sparta zase středem pozornosti. Nové logo má připomenout tradici i ambice

Na Bohemians jsou přitom rádi za fanouškovskou podporu i mediální ohlas originálního přístupu svých příznivců. „Klub je od samého začátku fenoménu štaflí za tuto aktivitu nesmírně rád. Přináší nám to podporu přímo při utkání i nevídaný mediální dosah a pozitivní reklamu. Avšak dodržování mimořádných opatření nouzového stavu České republiky musí zůstat nadřazeno zájmu klubu a jeho fanoušků, byť si o jejich smysluplnosti může každý myslet své,“ zaznělo z Vršovic i rýpnutí do přetrvávajících opatření.

„S ohledem na výše uvedené důvody vám s lítostí doporučujeme, abyste v sobotu ke stadionu nechodili,“ stojí na webu pražského klubu.

Bohemians Praha 1905  - Sigma Olomouc 0:0.
V Ďolíčku góly nepadly. Klokani se s Olomoucí o body podělili

Bohemians přitom nejsou jediní, koho fanoušci podporují osobně i v dobách, kdy je přístup na stadiony zapovězen. Příkladem můžou být třeba i v Ostravě. Utkání českého poháru proti Třinci sledovaly zpoza plotu stovky Baníkovců.