Podobně jako při předchozím derby v letošním roce padlo hodně branek. Sparta se Slavií utkala v lize už ve 290. vzájemném duelu. Zase se potvrdilo, že ve výjimečném zápase se na 0:0 poslední dobou nehraje.

S nerozhodným skóre však budou zřejmě spokojenější slávisté, které na stadion na Letné přišly podpořit stovky fanoušků - někteří z nich pochodovali centrem Prahy za dohledu policie. Celkově si přímo na místě činu fotbalovou lahůdku vychutnávalo 17 398 diváků. Ale po zajímavé první půli kvalita hry poklesla. 

Pochod slávistických fanoušků před fotbalovým derby ulicemi Prahy na stadion Sparty na Letné.
Smrt Spartě! Slávističtí příznivci prošli před derby Prahou za doprovodu policie

„Pro nás je to ztráta, zvlášť když jsme skóre otočili a soupeře v té době jsme jasně přehrávali. Ale po přestávce jsme naši hru udržet nedokázali, hlavně odchodem útočníků jsme nepodrželi míč,“ řekl sparťanský kouč Zdeněk Ščasný. Spokojený nebyl v pozápasovém rozhovoru pro O2 TV slávistický trenér Jindřich Trpišovský: nehráli jsme dobře. Ani jsme se nepřiblížili svému standartu. Sparta nás v záloze přehrávala v pohybu, hlavně Frýdek s Kangou, byli živejší. Remíza je spravedlivá. Ale fotbal to byl slabej.“

Ze začátku měli převahu hosté. Nebezpečné byly střely hvězdy ligy, slovenského záložníka Miroslava Stocha, který jednou málem využil zaváhání sparťanského brankáře Florina Nity. Ten šel házet aut a rychle se musel vracet do branky.

Lukáš Mareček ze Sparty (vlevo) a Josef Hušbauer ze Slavie.
Sparta, či Slavia? Letná se chystá na další vyprodané derby

Proti Tettehově šanci zasáhl slávistický gólman Ondřej Kolář. Po půl hodině kopala Sparta volný přímý kop ze zajímavé pozice, ale Stanciu branku netrefil. Daleko zajímavější byla dalekonosná rána Kangy, který přetlačil Traóreho a nádherně vypálil, Kolář konečky prstů vytěsnil míč nad břevno.

Pak ovšem obránce Ondřej Kúdela, který kdysi ve Spartě krátce působil, udeřil ze vzduchu a potvrdil svou podzimní fotbalovou renesanci. Nita míč sice zasáhl, ale od tyče se balon odrazil do sítě. Chybovala sparťanská obrana - konkrétně Rumun Chipchiu nepohlídal soupeře. Za chvíli navíc trefil po Zmrhalově centru hlavičkou tyč Peter Olayinka, který - byť není klasický útočník - nastoupil na hrotu.

Jak si derby užili fanoušci?

Kanga proměnil penaltu

Sparťané vyrovnali z nenápadné akce - skvělý Čivičův centr umístil za Koláře hlavou Benjamin Tetteh, sparťanská posila z Bohemians zaznamenala osmý gól ve 14. ligovém zápase. Tetteh rozproudil dění na tribunách i výkon domácích.

Ještě větší radost zažila Letná v nastaveném čase prvního poločasu. Stanciův přímák trefil ve zdi Traorého ruku. Rozhodčí Adreleanu nařídil penaltu, nešťastný slávista navíc dostal žlutou kartu. Pokutový kop s přehledem proměnil Guélor Kanga. Šikovný hráč z Gagonu se trefil pošesté.

Chybujícího Ibrahima Traorého vystřídal další rumunský fotbalista na hřišti Alexandru Baluta. Později zranění vyřadilo i exsparťana Josefa Hušbauera a trenér Trpišovský musel do hry poslat Jana Sýkoru. Domácí však oslabily zdravotní problémy bojovníka Tetteha.

Nicolae Stanciu.
Ve Spartě zůstanu, dokud s ní nevyhraju trofej, říká před derby Stanciu

Tettehovo střídání domácí oslabilo

Spartu vynucené střídání rozhodilo, nepomohl ani kapitán Josef Šural. Přesto domácí nepouštěli Slavii do velkého tlaku ani do větších šancí. Jenže v 70. minutě se hosté dostali k rohovému kopu a Ščasného mužstvo opět nedokázalo standardní situaci vyřešit - gól hlavou dal vytáhlý kapitán Tomáš Souček. „Standradky jsou pro nás zásadní problém, to je tragédie,“ uznal domácí trenér a sportovní manažer v jedné osobě.

Ani jeden z týmů v závěru nedokázal reagovat, vytvořit si tlak a urvat vítězství. Slavia tak v derby popáté za sebou neprohrála a Sparta se trápí dál. V tabulce na třetím místě ztrácí na mistrovskou Plzeň i vedoucí pražský klub sedm bodů. Před Zlínem a ostravským Baníkem jsou Letenští jen o skóre. O bod zpátky se drží rozjetý Jablonec. 

Pražské derby mezi Slavií (v bíločerveném) a Duklou.
Radost v Edenu. Slavia jasně porazila Duklu a znovu je v čele ligy

AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 2:2 (2:1)

Branky: 42. Tetteh, 45. Kanga z penalty – 36. Kúdela, 70. Souček. Rozhodčí: Ardeleanu – Nádvorník, Moláček. ŽK: 17. Kanga, 31. Radakovič, 39. Chipciu – 7. Ngadeu, 45. Kúdela, 45. Traoré, 48. Souček, 84. Olayinka. Diváci: 17 398 (vyprodáno).

Sparta: Nita – Chipciu, Radakovič, Štetina, Civič – Stanciu, Kanga, Frýdek, Plavšič – Tetteh (68. Mebrahtu), Pulkrab (52. Šural). Trenér: Zdeněk Ščasný.

Slavia: Kolář – Coufal, Ngadeu, Kúdela (52. Deli), Bořil – Souček, Traoré (46. Baluta) – Stoch, Hušbauer (62. Sýkora), Zmrhal – Olayinka. Trenér: Jindřich Trpišovský.