Svěřenci trenéra Martina Svědíka ve šlágru 23. kola FORTUNA:LIGY přemohli vedoucí Slavii 2:0 a v tabulce se posunuli před jejího pražského rivala ze Sparty na šesté místo. Nedělní duel rozhodl ve 24. minutě Milan Petržela, pojistku v závěru přidal střídající Ondřej Zahustel.

Slovácko se triumfem nad ligovým lídrem naladilo na středeční čtvrtfinále MOL Cupu, kdy se doma utká s Libercem. Naopak Pražané na jaře klopýtli už podruhé a před druhou Plzní mají „jen“ desetibodový náskok.

Trenér Svědík oproti minulému venkovnímu zápasu v Mladé Boleslavi udělal dvě změny. Do sestavy vrátil beka Reinberka, který na kraji obrany nahradil Jurošku, a do útoku se vrátil Zajíc, jenž nahradil Klimenta.

V sestavě Slavie scházel kapitán Bořil i středopolař Ševčík, pouze mezi náhradníky byl Patrik Hellebrand, který se do Uherského Hradiště poprvé vrátil po zimním přestupu do Edenu. Soutěžní premiéru v sešívaném dresu si odbyl Oscar Dorley.

Fotbalisté Slovácka B. Ilusrační foto
Slovácko B se na derby se Zlínem naladilo výhrou. Jurečka dal tři góly

Nezáživnou úvodní dvacetiminutovku rozčísl pouze trestný kop Sadílka. Domácí záložník ale mířil z dobré pozice vysoko nad.

Pak ale přišla gólová chvíle Milana Petržely. Zkušený záložník se prosadil po spolupráci Divíška s Navrátilem. Zajíce ještě v šanci vychytal brankář Kolář, ale střela bývalého hráče Sparty nebo Plzně po Sadílkově přiťuknutí už se třepetala v síti. Moravané udeřili ze své první šance a výrazně ožili. Naopak favoritovi to viditelně drhlo.

Slavia se trápila, přesto byla ve 35. minutě velmi blízko vyrovnání. Ránu Stanciua domácí brankář Trmal pouze ztlumil, míč z brankové čáry odvrátil stoper Kadlec. Rumunský reprezentant byl nejaktivnějším hráčem Pražanů, v závěru poločasu střílel po zemi k levé tyči, ale Trmal dobře zasáhl.

Trenér AC Sparta Praha Václav Kotal
Nechápu to, kroutil kouč Sparty hlavou nad Tettehem po další ztrátě

Slovácko v úvodu druhé půle přišlo o zraněného Navrátila, místo něj šel do hry Zahustel. Nespokojený hostující trenér Trpišovský o přestávce vystřídal Zimu a Provoda. Pozvednout hru Slavie měl Masopustem s Teclem.

Výhra po více než šesti letech

A bylo to právě hostující žolíci, kteří mohli skóre brzy srovnat. Šanci Tecla ale zmařil výtečný Trmal a hlavičku Masopusta odvrátil dobře postavený Hofmann.

Ligový lídr dál protivníka mačkal, Slovácko ale obětavě bránilo, favorit moc šancí neměl. Další ránu Stanciua vytěsnil Trmal, pokus Masopusta šel nad. Jinak hosté vůbec nebezpeční nebyli, Moravané mohli zápas definitivně rozseknout v 86. minutě, hlavičku Zahustela v jasné šanci vychytal skvělý Kolář.

Vzápětí se ale posila ze Sparty přece jenom prosadila. Šimko posadil míč na hlavu Zahustela a bylo to 2:0. Fotbalisté Slovácka skolili Slavii na domácím stadionu po více než šesti letech a na jaře slavili první vítězství.

Trenér zlínského Fastavu Jan Kameník
Na šanci se hodně nadřeme, litoval Kameník. S remízou na Spartě byl spokojen

FORTUNA:LIGA, 23. kolo -

1. FC Slovácko - SK Slavia Praha 2:0 (1:0)

Branky: 24. Milan Petržela, 89. Ondřej Zahustel

Rozhodčí: Berka – Vlček, Vaňkát (Proske)

Žluté karty: Kadlec, Reinberk, Trmal, Svědík (trenér) – Olayianka, Musa

Diváci: 7032

Slovácko: Trmal – Reinberk, Hofmann, Kadlec, Divíšek (54. Juroška) – Petržela (78. Šimko), Havlík, Daníček, Sadílek, Navrátil (51. Zahustel) – Zajíc.

Slavia Praha: Kolář – Coufal, Kúdela, Tijani, Holeš (70. Júsuf) – Zima (46. Masopust) – Olayinka, Oscar, Stanciu, Provod (46. Tecl) – Musa.