Hráč situaci komentoval diplomaticky. „Sparta si mě cení, dost toho pro mě udělala. Opouštěla by se těžce. Rád bych s ní nejprve něco vyhrál, abych se odvděčil,“ řekl na nedávném srazu rumunské reprezentace. Jenže pozor: některá média už odchod ofenzivně smýšlejícího středopolaře berou víceméně za hotový.

David Pavelka.
Návrat do reprezentace si užívám, hlásí David Pavelka. Ligu národů vnímá kladně

Například italský server CalcioMercato.com uvedl: „Stanciu je připravený na novou výzvu. Proč? Z důvodu, že jeho klub nepůsobí v evropských pohárech.“

Návrat patriota?

Pokud někdo z nápadníků vysází na stůl částku, jíž se ani v klubu boháče Daniela Křetínského neříká ne, Spartu čekají potíže: kdo Stanciua nahradí? Variant je několik. Tou nejatraktivnější by byl reprezentační kapitán Bořek Dočkal. S rudými nedávno dokonce trénoval, neboť mu v USA skončila sezona.

Kapitán české reprezentace Bořek Dočkal v souboji se slovenskou ikonou Markem Hamšíkem.
Ušli jsme kus cesty, těší kapitána Dočkala. Češi si podle něj drží standard

Stanciu SpartaZdroj: DeníkExpert Martin Frýdek starší potvrdil: „Bořek by jako náhrada dával smysl. Oba jsou dirigenty s výbornou kopací technikou, kteří na sebe navazují defenzivu.“ Šlo by o logický tah, lídr národního týmu kdysi na Letné býval symbolem. Slavil tam v roce 2014 i prozatím poslední sparťanský titul.

Šance pro Sáčka

Zádrhel? Dočkal má ještě dva roky platnou smlouvu v čínském celku Che-nan Ťien-jie, jenž může jakékoli dohady rychle smést ze stolu. Kdo dál? Skloňuje se jméno Petra Ševčíka z Liberce (o něhož usiluje i Slavia), nejnovější možností je příchod Švéda Davida Moberga Karlssona z Norrköpingu.

Tak zní spekulace. Ale jistota? Jen ve vlastních řadách. „Vezměte si Kangu nebo Sáčka. Ti by pozici Stanciua zvládli také,“ řekl Frýdek.

Zimní přestupové období začíná 1. ledna a na Letné za svého tahouna očekávají nejednu nabídku. Velkokluby jistě šetřit nebudou. Otázkou je: pustí jej Sparta, anebo je pro ni v současné době nenahraditelný?

Brankář Arsenalu Petr Čech.
Brankář Petr Čech: Do české ligy se už nejspíš nevrátím