Z ní dokázal postoupit o patro výš, a když se mohlo zdát, že se Viktoria začíná stabilizovat, přestalo se jí dařit výsledkově a po podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY figuruje na poslední šestnácté příčce. „Musíme udělat maximum pro záchranu,“ hlásí sportovní ředitel Michal Dyml.

Všechno je samozřejmě o penězích. A těch se v posledních letech Žižkovu nedostává. Kvůli dluhům přišel klub málem o stadion, a hráči chtěli dokonce na jaře 2015 bojkotovat jeden mistrovský zápas.

Miloš Sazima ještě jako trenér Olympie.
Výměna trenérů: Mikolandu střídá na Žižkově Sazima

Z nejhoršího je prý Žižkov venku, ale vyhráno stále nemá. „Nejrůznější zkazky se k nám dostávají, naši současnou finanční situaci ale momentálně nebudeme komentovat,“ nechce Dyml odkrývat pokličku. Fotbalová veřejnost tak musí stále čekat, jestli se jeden z nejtradičnějších českých klubů (první mistr historie) dokáže zvednout.

Čistka v kabině

Co se týče čistky v kabině, vzal to od podlahy. Když do ní přišel trenér Miloš Sazima na začátek přípravy, byla poloprázdná. Z podzimního kádru zůstalo pouze dvanáct fotbalistů, včetně dvou brankářů.

„Všichni víme, že se podzim nepovedl, a tak se muselo sáhnout ke změnám. Ohlásili jsme, že chceme posílit na každém postu. To platí. Kabina se změnila výrazně. Zatím máme dvě posily a další budou následovat,“ hlásí sportovní ředitel. Zmiňovanými novými tvářemi jsou Petr Rothe z Bohemians a Brazilec Bernardo Frizoni, s nímž se trenér zná ze svého předchozího působení v Olympii.

Fotbalové utkání bývalých hráčů FK Viktoria Žižkov a SK Slavia Praha k výročí 115. narozenin klubu Viktorie Žižkov 29. července v Praze.
Dvě tváře Viktorie Žižkov. Oslavy 115. výročí založení klubu skončily rozpačitě

Kromě kádru se změní ještě další podstatná věc. Spolupráce se Slavií. „V tak velkém rozsahu, jako tomu bylo na podzim, byla ukončena. Hráči Slavie se v našem kádru budou objevovat i nadále, ale bude to ve výrazně menším počtu. Chceme vsadit i na kluky, co třeba už v minulosti na Žižkově působili a mají k Viktorce vztah. Věříme, že to bude správná cesta,“ přeje si Dyml.

Na záchranu ztrácí Viktorka čtyři body, a jaro tak bude velice těžké. „Potřebujeme bojovníky, charakterově vyzrálé kluky,“ dodává trenér Sazima.

Miloš Sazima ještě jako trenér Olympie.
Nový kouč Žižkovu nepomohl. Viktoria prohrála s Třincem