Zastánci neomezené svobody projevu jsou z návrhu v šoku. Šlo by podle nich o návrat k bolševickým praktikám. Ovšem i mnozí 
z těch, kteří návrh podepsali, nyní couvají. Vedení hnutí ANO se od předlohy distancovalo, kritizoval ho premiér, ustoupili také někteří poslanci ČSSD. Couvl dokonce i Úsvit-NK, který sice dál odmítá hanobení státních symbolů, ale nepřeje si, aby se kvalifikovalo jako trestný čin s hrozbou vězení. Za podnětem tak neochvějně nadále stojí jen komunisté a někteří sociální demokraté. Za Rakouska-Uherska byl paragraf hanobení součástí trestního zákona (od roku 1852). Přetrval i za Masarykovy první republiky a za socialismu.

JAN RUML
bývalý disident 
a exministr vnitra
Bývalý ministr vnitra a první předseda Unie svobody Jan Ruml pro Deník zavzpomínal na léto 1989.Zdroj: DENÍK/Ivan Babej

ZDENĚK ONDRÁČEK
hlavní předkladatel návrhu, poslanec KSČM a bývalý příslušník SNB

Zdeněk OndráčekZdroj: čtk 

1. Potřebujeme mít nástroj na ochranu prezidenta? Neochraňuje jej současný právní řád dostatečně?

Jan Ruml: Nepotřebujeme, navíc Listina základních práv a svobod v článku 17 zaručuje svobodu projevu, takový zákon by mohl být v kolizi s naším ústavním právem. Máme špatné zkušenosti z doby komunismu, když například Vladimír Škutina veřejně prohlásil, že prezident Novotný je vůl. Byl v šedesátých letech odsouzen k ročnímu vězení a trest si celý odseděl. Jde o návrat zpět o osmadvacet let.

Zdeněk Ondráček: Ano a ne. Současný zákon prezidenta neochraňuje dostatečně. Kdyby ochraňoval, tak není potřeba nový zákon zavést. To je v podstatě logická odpověď.

2. Evidentně jde o reakci na sílící znechucení lidí z chování hlavy státu, která je stále více veřejně 
kritizovaná. Může mu takové opatření pomoci v nové kampani před prezidentskými volbami?

Jan Ruml: Myslím si, že nemůže. Lidé si najdou cestu, jak veřejně kritizovat hlavu státu. Spíše to povede k tomu, že různé recesistické projevy nabudou na intenzitě a prezident začne být vysmíván. Já například, jestliže bude takový zákon přijat, budu nucen veřejně prohlásit, že prezident Zeman je vůl.

Zdeněk Ondráček: Novela není postavena jako podpora současného prezidenta. A rozhodně mu nemá pomáhat v kampani. Jde o ochranu úřadu prezidenta republiky. Nedokážu posoudit, jestli tato novela může ve volební kampani prezidentovi pomoci. Nevím, jakou bude vést volební kampaň. Kritizuji současného prezidenta za to, jak se chová, co dělá. Ale na druhou stranu je to stále prezident republiky.

3. Nemáte obavy ze zneužití zákona, kdyby návrh poslanců prošel? Co podle vás je hanobením hlavy státu a co ještě není?

Jan Ruml: To představuje také problém, výklad a uplatňování takového paragrafu v trestním zákoníku. K tomu je třeba dodat, že všichni podle Listiny jsme rovni ve svých právech a povinnostech. Prezident bude moci zesměšňovat své protivníky jakýmkoli způsobem a bude beztrestný. On zhrubnul tuto zemi. A nikdy se ani neomluvil.

Zdeněk Ondráček: Co se rozumí hanobením, je možné dohledat v právu. Jsou to například velmi hrubé urážky. Ale opravdu je na to ustavena judikatura a je zbytečné se proto vulgárně vyjadřovat. Dá se to dohledat.
Nějakou formu zneužití si neumím představit. Když někdo řekne o druhém něco hanlivého, jak by se to mohlo zneužít? Když o vás nic hanlivého neřeknu, nemůžete mě zase popotahovat, že jsem něco řekl. To je jednoduché. Nějaká možnost zneužitelnosti mě opravdu nenapadá.