Matěj Stropnickýzastupitel hlavního města (Zelení)
ANO
Matěj Stropnický. Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Měly by městské části vydávat miliony korun za aktivní odstraňování graffiti po vzoru „vaší“ domovské Prahy 3?

Nejsem rozhodně principiálně proti aktivitám, které se snaží o čistší město. Myslím si ale, že by výdaje na program neměly být přemrštěné. A to v případě Prahy 3 trochu hrozí. Tam náklady dosahují přibližně poloviny ročního rozpočtu na kulturu. Protože graffiti úplně vymýtit nelze a po domech se čmáralo ještě před vynálezem sprejů. Jsem pro to, aby se odstraňovací akce doplňovaly s otevíráním nových legálních ploch.

Soud. Ilustrační foto.
Praze 13 hrozí stomilionová ztráta kvůli vleklé kauze Key Investments

Nabízí jich Praha sprejerům dostatek? Kde by mohly vznikat další takové plochy?

Čím víc jich bude, tím lépe. Spreje nejsou právě levné a pokud se větší část sprejerů přesune k „legálu“, mohlo by to vést k „vyčištění“ fasád obytných domů apod. Výhoda legálního street artu je i to, že je na něj víc času a to zlepšuje předpoklady pro kvalitu výsledku. Navíc sprejeři poznají opravdu hodnotné dílo a většinou si do pěkného obrázku už nedovolí zasahovat. Praha má potenciálních dalších ploch pro graffiti opravdu hodně. Já sám jsem jich našel během místostarostování na Žižkově asi deset. 

Je smysluplné rozlišovat graffiti na umělecká díla a „čmáranice“?

Nebývá to někdy subjektivní hodnocení? Mně to smysl dává. O něčem se dá říct, že je to velmi dobré. O něčem jiném, že je to průměrné. Část výtvorů má samozřejmě nulovou výtvarnou hodnotu. Většina sprejerů jsou samozřejmě amatéři. Dávají ale průchod kreativitě a to se mi osobně líbí.

Adriana Krnáčová.
Krnáčová je odhodlaná bránit Prahu i s policií. Výzvu od taxikářů nedostala

Lukáš Herold
místostarosta Prahy 5 (ODS)
SPÍŠE ANO
Lukáš Herold. Zdroj: Web Lukáš Herold

Proč Praha 5 otevírá téma „regulace graffiti“ právě teď? Vnímáte to jako sílící problém?

Na rozdíl od jiných městských částí se u nás tímto programem nikdo nezabýval. A proto jsem ho mohl realizovat až po mém zvolení do funkce místostarosty. Chceme graffiti odstraňovat, chránit prioritně náš majetek, budovy ve správě městské části Praha 5. Chceme na ně dávat antigraffiti nátěr, který umožní jednoduché smytí od dalšího pomalování. 

Pojizerská galerie vystavuje Vodseďálkovy Lepené události
Zemřel básník a výtvarník Ivo Vodseďálek

Jak se Praze 5 doteď daří v postupu proti nelegálnímu sprejerství? 

Příliš se nedaří dopadat pachatele. Proto jsme zavedli program antigraffiti, který má pomoct k odstranění malůvek. Primárně budeme chránit náš majetek školy, školky, dětská hřiště a veřejné prostory. Do budoucna chystáme projekt pro soukromé majitele nemovitostí. Pokud si majitel opraví fasádu na vlastní náklady, potom mu poskytneme antigraffiti nátěr zdarma. Věříme, že díky tomu bude Praha 5 za několik let ještě krásnější.  

Mohou někde sprejeři malovat v Praze 5 legálně?

Budeme hledat plochy pro legální graffiti a nabídneme je sprejerům. V tuto chvíli jsme bezplatně získali 3 plochy od TSK v oblasti Jinonic. Dvě z nich jsme nabídli školám, aby je pomalovaly děti, protože máme zkušenosti, že dětské kresby nejsou přemalovávány. Zbývající plochu chceme nabídnout sprejerům a budeme hledat další plochy. Chceme, aby se staly oficiální platformou pro tyto ‚umělce‘.

Legální plochy pro graffiti - Vršovice, Těšnov, Holešovice, Prosek.
Vandalismus, nebo umění? Problém graffiti má řešit více legálních ploch