JAN VOBOŘILprávní expert na ochranu osobních údajů a soukromí
Jan Vobořil. Zdroj: DENÍK/ Milan Holakovský

ZDENĚK SOUKUPposlanec parlamentu (ANO)
Zdeněk Soukup. Zdroj: ČTK

1. Vnímáte přibývající počet kamer, které sledují veškeré dění v ulicích českých měst? Nestáváme se zemí Velkého bratra?

Nejde jen o růst počtu, ale zejména o totální proměnu kamerového sledování, počínaje kvalitou obrazu, kdy dnes jedna kamera může sledovat třeba celé náměstí s tím, že lze dodatečně jednoduše zazoomovat zájmovou oblast a obraz bude stále dostatečně kvalitní. V praxi tak jedna kamera může nahradit deset starších kamer a přitom se třeba ještě zvětší monitorovaný prostor. Další změnou je nahrazování lidské obsluhy softwarovými nástroji, jako je detekce (konkrétní osoby, SPZ), ale třeba i přidávání nahrávání zvukových stop. To zcela změní charakter monitorování veřejného prostoru.

Kamery v ulicích nevnímám. Nemám co skrývat. Nadšený z nich ale nejsem. Snad na to má vliv opravdu Orwell. Chci věřit, že kamery a další techniku nikdo nezneužije; i když platí rčení, že příležitost dělá zloděje. Zkrátka jsem, jako většina z nás, rukojmí, který musí volit ze dvou zel. Za pocit jakési bezpečnosti platím ztrátou soukromí. Není to dobrý obchod.

2. Posloužily by lépe například hlídky strážníků v ulicích? Byly by podle vás náklady srovnatelné a výsledky uspokojivé?

Náklady na kamery jsou obrovské. Opravdu kvalitní analýzy, které zohlední všechny možnosti řešení bezpečnostní situace, tedy nejen srovnání s investicemi do počtu strážníků, ale třeba i osvětlení, změny v dopravě, případně investice do prevence kriminality, však nejsou zpracovávány.

Myslím, že kamery jsou levnější než hlídky. Ideální je podle mého názoru kombinace. Na upozornění kamerového centra je možné hlídky v ulicích využívat efektivněji. Kamery lze zneužít ale na druhou stranu se zase nedají podplatit.

3. Jsou všudypřítomné kamery užitečné natolik, aby nevznikaly pochybnosti o jejich možném zneužití?

Záznamy z kamer provozovaných policií jsou zabezpečeny relativně dobře. Nesetkáváme se s případy, kdy by se k záznamům dostala neoprávněně třetí osoba. Co se týče užitečnosti, tak kamera může pomáhat zejména zpětně, například při pátrání po pachateli trestného činu. Sama o sobě trestné činnosti nezabrání a případy, kdy by policie zasáhla proti pachateli trestného činu v reálném čase na základě hlášení policistů sledujících kamery, se třeba v Praze za celý rok počítají v desítkách. Kamery tedy užitečné jsou, možná ale jinak, než si většina lidí představuje.

Zneužití moderní monitorovací techniky vyloučit nelze. Pochybnosti zaplašit také ne. Kamery z určitého pohledu užitečné jsou. V řadě případů pomohly prokázat trestné činy, působí také jako prevence.

Čtěte také:  Mají být přídavky na děti dvakrát vyšší než dnes?