Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

DVA POHLEDY: Je správné, aby stát zakázal kouření v hospodách?

Neúspěch ve sněmovně vládu neodradil. Tento týden kabinet znovu projednal a schválil novelu protikuřáckého zákona a poslal ji do dolní komory. Návrh je v podstatě ve stejné podobě, jak prošel třetím čtením ve Sněmovně, než byl zamítnut. Jen v něm chybí návrh poslance ODS Marka Bendy na zavedení kuřáren přímo v hospodách, kam by nesměla obsluha. Zákon tedy obsahuje zákaz kouření cigaret či doutníků v restauracích, ale naopak ponechává možnost kouřit tam vodní dýmky a elektronické cigarety. Zakazuje i kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření. Ambicí vlády je, aby zákaz kouření začal platit už od ledna 2017. Jaký názor na to mají samotní restauratéři? Redaktoři Deníku se jich zeptali.

6.6.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dimír Šťastný

Roman VANĚK
kuchař, popularizátor oboru gastronomie


 Roman Vaněk.

A ano samozřejmě, že to je omezování podnikání. Je to stejné omezování podnikání, jako že lidem v restauracích nesmíme podávat drogy nebo nalévat dětem alkohol. Je jasné, že kouření škodí zdraví. Před 18 lety jsem byl silný kuřák a něco jsem si vykouřil. Kouřil jsem 60 cigaret denně, ale nejsem psychopatický vyléčený kuřák. Občas si rád vychutnám doutník, ale nikdy bych si ho nezapálil v hospodě, protože mi to nedovolí etika. Etika vůči těm, kterým je to nepříjemné a smrdí jim to.Stát by měl plošně zakázat kouření v restauračních zařízeních a samozřejmě, že to zakáže, až přestanou do rozhodování o návrhu zákona zasahovat populisté a pokrytci. Jsme poslední země, kde se kouří orient uprostřed Evropy.

Žluté kvítky ano, zákaz ne?

Jestliže si tato úžasná společnost dává do klopy žlutá kvítka a bojuje proti rakovině, ale na druhou stranu se nedokáže domluvit jen na tom, aby zakázala v hospodách kouřit, tak o čem se bavíme? Na jedné straně si náš národ hraje na to, jak mu jde o zdraví, na druhé vymýšlí miliony nesmyslných výjimek tam, kde by věci měly být jasné a černobílé.

Lidí přijde víc!

Tvrdím, že se zákazem kouření přijde do restaurací určitě víc lidí. Je to jednoduše dokazatelné na příkladu ostatních zemí kolem nás. Jsem přesvědčen, že zákaz kouření v restauracích podnikání v konečném důsledku vůbec neuškodí. Opačná tvrzení podnikatelů jsou výkřiky do tmy. A kdyby náhodou byly restaurace, které by poté, co tam přestanou chodit kuřáci, zbankrotovaly, rozhodně mi jich líto nebude. Ale to se nestane, nikdo nezbankrotuje, stejně tak jako nikdo nezbankrotoval jinde v Evropě. Naopak do podniků začne chodit víc lidí.

Den jako ostatní

Zažil jsem den, kdy se přestalo kouřit v Itálii. Co se stalo? Nic. Všichni si šli zapálit ven, nikdo nic neřekl a tam, kde jsme si každý den dávali kafe, to přestalo smrdět.
   

Aleš BUKSA
úspěšný podnikatel, majitel dvou restaurací                                                   

Aleš Buksa.

Jsem snad ten poslední člověk, který by nešel s dobou a bránil se novinkám a věcem, které posunou každou společnost dále. Chci taky zdůraznit, že mi v celé problematice vadí prakticky jen absolutní a striktní zákaz kouření v restauracích. Jsem celý život přítelem absolutní lidské svobody a všechny podobné zákazy mi bytostně vadí. Jinak s protikuřáckým zákonem obecně nemám problém a v mnoha bodech ho podporuji, protože respektuji to, že některým nebo možná i většině společnosti kouření vadí. Ale jsem pro to, aby se nechala volná ruka trhu, který dovolí zákazníkům si vybrat, do které restaurace chtějí jít.Od roku 1966 až do pádu komunismu jsem žil v Německu, kde jsem poznal, jak tvrdý je život v kapitalismu, resp. svobodné zemi. Byl to ostrý kontrast proti tomu, jak se žilo v socialistickém Československu, kde bylo podobných zákazů plno. Režim se snažil řídit i to, kdo má jak dlouhé vlasy a jaká hudba se má poslouchat. Rád na tu dobu v Německu vzpomínám hlavně proto, že tehdy bylo podobných nařízení a svým způsobem i diskriminujících zákonů minimum. Proto jsem u protikuřáckého zákonu ve vztahu k restauracím velice rezervovaný. A to i proto, že jsem roky vášnivým kuřákem dýmky.

U nás se stále kouří

Sám vlastním dva podniky jde o prvorepublikovou kavárnu v centru Ostravy Jet Set Elektra a restauraciBorová v Beskydech s více než devadesátiletou historií. A v obou podnicích bylo vždy povoleno kouřit, a to i proto, že máme kvalitní vzduchotechniku, což považuji za důležité. Já tedy nemám důvod, chuť a svým způsobem ani právo to měnit. Pro mě jako podnikatele je zásadní, abych si sám rozhodl, jak bude můj byznys fungovat. Považuji to za jeden ze základních principů podnikání ve svobodné zemi. Platím daně, dodržuji všechna nařízení a vyhlášky a od státu očekávám, aby respektoval i mou podnikatelskou vizi a neomezoval mě ve způsobu a formě podnikání. Když to přeženu, tak principem fungování státu by nemělo být rozhodovat, zda budu provozovat kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci.

SÍLA TRHU ROZHODUJE

Chápu vyhlášku, která zakazuje kouření během podávání obědů, další omezení mi už ale přijde za hranou. Zrovna v kavárně Elektra pořádáme hudební jazzové večery, které si řada návštěvníků bez dobrého pití, dýmky nebo cigaretky nedokáže představit. Ze svého podnikání dobře vím, že v byznysu vždy rozhoduje síla trhu. A myslím si, že tak, jak se i bez omezujícího zákonu daří nekuřáckým restauracím, bude se stejně dařit i těm kuřáckým. A každý ať si sám zvolí, kde mu je lépe.

Čtěte také: Populismus? Radikálové? Čeká nás právě taková Evropa?

Autor: Aleš Uher

6.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Deskové hry si můžete v Tyršově domě zahrát až do neděle.
15

Největší festival deskových her zavítal do Tyršova domu. Koná se už po sedmnácté

Finančník Petr Kellner.
25

Kellnerova nadace odmítá Babišova slova, že nejde o charitu

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Nový šéfdirigent České filharmonie Byčkov má smlouvu na pět let

Ředitel České filharmonie (ČF) David Mareček dnes v pražském Rudolfinu za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) podepsal pětiletou smlouvu s novým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Čtyřiašedesátiletý Američan ruského původu filharmonii povede po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi. Semjon Byčkov byl jmenován šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie od sezony 2018/2019. Orchestru se současně ujmou dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Soud zaslal lobbistovi Dalíkovi výzvu k nástupu pětiletého trestu

Městský soud v Praze zaslal v pátek lobbistovi Marku Dalíkovi výzvu k nástupu pětiletého trestu. ČTK to řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Kdy musí Dalík nastoupit do vězení, sdělí mluvčí až poté, co si lobbista zásilku vyzvedne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení