Hepatitida A (VHA), přezdívaná nemoc špinavých rukou, vystrčila znovu růžky, tentokrát na Táborsku. Případ souvisí s klastrem spojeným s provozovnou stravovacích služeb u českobudějovického nádraží. V kantýně, která vařila asi sto obědů denně, pracoval nakažený zaměstnanec. Ten byl hospitalizovaný v úterý 6. října na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice.

„Nejnovějším pacientem je muž z Táborska, který se nakazil v rámci rodiny. Jde od začátku října již o 98. případ,,“ upřesnila Kvetoslava Kotrbová, šéfka českobudějovické Krajské hygienické stanice s tím, že 94 případů bylo v Jihočeském kraji, tři se objevily na Vysočině a jeden v Plzeňském kraji.

Stravovací zařízení v českobudějovické Průmyslové ulici je zavřené.
V kantýně u budějovického nádraží se objevila žloutenka

„Prvních pět případů jsme řešili pátého října, poslední, devadesátý osmý, nyní,“ dodala ředitelka KHS. Celkem onemocnělo sedmdesát jedna mužů a dvacet sedm žen, z toho ve čtrnácti případech došlo k přenosu onemocnění v rámci rodiny.

Pacientů se žloutenkou se ujali v Českém Krumlově

Když se žloutenka na začátku října začala šířit ve velkém, o většinu pacientů s lehkým průběhem se postarala Nemocnice Český Krumlov, a. s. „Prošlo nám jich tu kolem devadesáti,“ uvedl její ředitel Jindřich Florián. „Poslední pacient byl propuštěný 6. prosince. Těžké případy si nechávala budějovická nemocnice.“ V Krumlově pro „žloutenky“ vyčlenili samostatnou stanici o 30 lůžkách s personálem a lékařem. Oplátkou se tehdy nemuseli starat o pacienty s covidem, ty posílali do Budějovic. "Pokud se teď objeví další jednotlivé případy, jsme domluvení, že se postarají o ně postarají nemocnice v příslušném okrese," dodal Jindřich Florián.

Hasiči do českokrumlovské nemocnice přivezli 27 lůžek pro pacienty se žloutenkou.
VIDEO: Akce Kulový blesk. Krumlovská nemocnice pečuje o pacienty se žloutenkou

Už tisíc karantén, pomáhá očkování

Vzhledem k vysoké infekčnosti VHA hygienici vyhledávají kontakty pozitivních osob. „Celkem to byla téměř tisícovku těchto kontaktů, konkrétně jsme vydali 993 karanténních opatření a bylo nařízeno 938 lékařských dohledů,“ dodala Kvetoslava Kotrbová. „Očkovat bylo třeba 566 osob. které byly v kontaktu s nemocnými. Nové případy mohou v rámci této epidemie ještě přibývat, není vyloučeno, že vzhledem k inkubační době posledního potvrzeného případu se mohou další vyskytnout zhruba do poloviny února,“ dodala.