Odolnější proti kůrovci jsou letos stromy díky nynějšímu počasí a dešti. I tak zůstává tento škůdce dál obrovský problém i na jihu Moravy. Podle kůrovcové mapy, která ukazuje intenzitu těžby, na stejnojmenném serveru je nejhorší situace na Blanensku a Vyškovsku i v západní oblasti Znojemska sousedící s Vysočinou. Právě v těchto místech byla nejvyšší těžba jehličnatého dřeva od loňského září do letošního dubna.

Státní podnik Lesy České republiky, který obhospodařuje zhruba polovinu porostů v kraji, letos do konce června vytěžil zhruba milion metrů krychlových. Z toho šest set tisíc bylo kůrovcového dříví. „Nejvíce postiženými oblastmi je okolí Černé Hory na Blanensku a také okolí Bučovic na Vyškovsku,“ zmínila mluvčí Eva Jouklová.

Podle amerického Ústavu pro kontrolu a prevenci nemocí jsou komáři „nejnebezpečnějším organismem na světě.
Komáří kalamita na jihu Moravy: postřiková pohotovost a do lesa jen s repelentem

Jako měsíční krajina vypadají místa po kůrovcové kalamitě v lesích na řadě míst na Blanensku. Holé plochy jsou například v okolí Benešova. „Po těžbě kvůli kůrovci je pryč několik hektarů lesa. Nevypadá to tam moc pěkně. Velké lesní plochy zmizely také v okolí. Letošní rok je ale mnohem více srážek a vody, tak snad se kalamita zbrzdí,“ věří Petr Koudelka z Benešova.

Před vrcholem

Entomolog Petr Doležal potvrdil, že letos poprvé po několika letech není počasí extrémně suché, takže škody nebudou tak velké. „Na mnoha místech začala první letní generace mladých brouků vyletovat až před týdnem, letní vrchol rojení ještě nenastal,“ přiblížil.

Kůrovec na jihu Moravy
- nejvíce postižené oblasti v kraji: Blanensko (hlavně okolí Černé Hory), Vyškovsko (hlavně okolí Bučovic) a západ Znojemska
- největší správce lesů: Lesy České republiky, asi 50 %
- letošní plánovaná těžba dřeva podniku Lesy České republiky: 1 388 000 kubíků dřeva (76 procent loňské těžby)
- plánované letošní zalesnění Lesů České republiky: 1 700 hektarů, vysazení 10 400 000 kusů sazenic

Podle ředitele Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Tomáše Vršky ale v boji s kůrovcem letošní počasí zase tolik nepomohlo, i když se voda doplnila do půdního profilu. „Stromy jsou v lepší kondici, ale kůrovec je tak přemnožený a v krajině je ho tolik, že se stromy stejně nedokáží ubránit,“ řekl.

Mluvčí Jouklová uvedla, že lesníci i přes chladnější počasí a zpomalení šíření pokračují v těžbě a asanaci dřeva. „Jde o standardní a účinný postup. Využíváme také řadu obranných opatření, lapáky, lapače, insekticidní sítě,“ vyjmenovala.

Michal Polanský vymyslel aplikaci Zalejme.cz.
Mrzel ho pohled na schnoucí stromy. Šel Lužánkami a vymyslel zalévací aplikaci

Letos lesníci počítají v kraji s těžbou milionu a čtyř set tisíc kubíků dřeva, což je šestasedmdesát procent loňské těžby. Plánují zalesnit plochu sedmnácti set hektarů a vysadit přes deset milionů sazenic.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: Deník / Markéta Evjáková