V neděli odpoledne měla petice 2235 podpisů. „Doporučil bych poslat ministra zdravotnictví a jeho poradce na studijní cestu do Francie. Ta si vinařů váží, považuje víno za součást tradice a k úctě k němu připravuje i děti od školky. Ty navštěvují vinařství a seznamují se s touto tradicí,“ napsal po podpisu petice Miroslav Musil z Brna.

Testování na Covid-19. Stan na odběr vzorků u břeclavské nemocnice.
Koronavirový drive-in: u břeclavské nemocnice odeberou vzorek přes okénko auta

Vinař Stanislav Hrabal z Velkých Bílovic na Břeclavsku považuje za velký problém zákaz rozdávání vzorků vína zdarma. „Je to stěžejní důvod, proč se nakonec člověk rozhodne pro dané víno. Ochutná, přesvědčí se, že mu z nějakého důvodu vyhovuje a chtěl by ho mít,“ vysvětlil.

Upozornil, že člověk si stejně vždycky najde způsob, a pokud bude chtít, stejně alkohol konzumovat bude dál. „Navíc hrozí, že pokud by se omezil alkohol, někteří přejdou k jiným omamným látkám, což bude ještě větší problém,“ míní Hrabal.

Srovnání pohledu na běžně zaplněnou Českou ulici v Brně se současným obrázkem za nouzového stavu a omezeného vycházení kvůli šíření koronaviru.
Jih Moravy duchů: podívejte se na místa v době koronaviru, která znáte plná lidí

Omezení reklamy na alkohol
- Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon, kterým chce výrazně omezit propagaci alkoholických nápojů.
- Vinaři a další tvrdí, že změna zákona ohrozí staleté tradice spojené s pěstováním, výrobou a degustací vína, slivovice a jiných ovocných destilátů.
- Proti omezení reklamy na víno a slivovici už vznikla i petice, v níž bylo do včerejšího odpoledne 2235 podpisů.
- Podle odborníků na marketing případná regulace reklamy na víno ohrozí i vinařskou turistiku.

Za špatný označil chystaný krok ministerstva i Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. „Negativně to ovlivní i turismus. Pod petici se podepíšu,“ řekl vinař.

Výrazně proti omezení reklamy na víno je také prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. „Návrh obsahuje na internetu totální zákaz propagace, v televizi povoluje jen mezi desátou hodinou večer a šestou ranní,“ poznamenal.

Ministr Adam Vojtěch omezení reklamy na alkohol označuje za součást boje proti alkoholismu.

Ilustrační foto.
Nakloněné auto se dvěma defekty. Doklady? Vygooglete si je, navrhl opilý řidič

Jedním z iniciátorů petice je i senátor za oblast Slovácka, pod níž patří i Hodonínsko, Ivo Valenta. „Vinař by například při festivalu otevřených sklepů už nemohl lidi pozvat k sobě do sklepa jen tak na skleničku vína zdarma, protože by tím porušil nesmyslný nový paragraf,“ zmínil na svém facebooku.

Redakce Rovnosti oslovila s dotazy také ministerstvo zdravotnictví, ale dosud odpovědi nedostala.

Ilustrační foto.
Pobývaly v Brně. Zahraniční studentky po návratu zjistily, že mají koronavirus

Podle odborníka na marketing Pavla Kovaříka ze Znojma mají důsledky případné změny zákona dvě roviny. „Jedna věc je reklama na víno, ale v druhé rovině se jedná o konkrétní vinaře a lokality. Města a destinace budou pak muset své reklamní aktivity přesměrovat jinam,“ uvedl.