Nové onemocnění, které si již vyžádalo přes 100 obětí, se u něj nepotvrdilo a on tak mohl domů. K výsledkům odběrů se vyjádřil ještě během úterního odpoledne také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém twitterovém účtu.

„Další dobrá zpráva. Podezření na nákazu koronavirem ve Zlínském kraji je stejně jako doposud všechny případy negativní,“ napsal Vojtěch.

Zdravotní stav sledovaného muže popsal včera odpoledne mluvčí nemocnic ve Zlínském kraji Egon Havrlant.

„Obdrželi jsme zprávu od Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze, kam jsme v pondělí odeslali vzorky na rozbor. Muž je ve stabilizovaném stavu, cítí se dobře a po vyloučení nákazy novým koronavirem není podle našich lékařů důvod k jeho další hospitalizaci. Ještě dnes (v úterý) by tak měl být propuštěn do domácí péče,“ uvedl Havrlant.

Koronavirus ve Zlínském kraji? Výsledky u muže s chřipkou budou v úterý

Muž byl na Infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice přijat v pondělí s podezřením na nákazu koronavirem z Číny.

Do péče zdravotníků se dostal poté, co se obrátil na plicní ambulanci v Kroměřížské nemocnici. Tam přišel dopoledne s příznaky chřipky a zároveň uvedl, že na konci prosince a na začátku ledna byl jako turista v Číně.

Zdravotníci ihned udělali nezbytná opatření, vybavili se ochrannými pomůckami, pacientovi nasadili roušku a umístili jej do izolace.

Muž, u kterého panovala obava z nákazy koronavirem, pracuje jako zaměstnanec jedné ze středních škol v regionu.

„Studenti brali situaci s nadhledem. Nikdo si to tady nijak zvlášť nepřipouštěl,“ uvedl tamní učitel.

„Kdyby se ovšem podezření potvrdilo, asi by to byl problém. Od nového roku se potkal s mnoha žáky,“ doplnil. (pozn. redakce: z důvodu ochrany soukromí pacienta neuvádíme školu a jména)

Že hospitalizovaný muž je z Hulína, pocítily také tamní lékárny. Zvýšila se poptávka po ochranných rouškách.

„Normálně se u nás prodají tři krabice s rouškami za půl roku. A teď bylo stejné množství pryč během chvíle,“ uvedla prodavačka v hulínské lékárně.

„Nemám ani jednu a ani se nedají objednat na distribuci největších tří dodavatelů. Zvýšil se také prodej dezinfekcí,“ podotkl lékárník Jiří Plášek.

„Lidé v Hulíně mají ale rozumný přístup. Nepanikaří,“ dodal.

„Věřím tomu, že se to nerozšíří. Nebezpečí samozřejmě při všem tom cestování a migraci obyvatel hrozí. Lidé by měli zvýšit pozornost, sledovat vývoj, dbát na hygienu, brát vitamíny, případně se zdržet shromažďování,“ vyjádřila se například Ivana Apolenářová z Hulína.

Aquatera v Kroměříži, leden 2020.
Od cvrčků po rybičky. Kroměřížské výstaviště ožilo chovatelskou burzou

Mírné obavy má paní Drahomíra.

„Strach mám. Dnes se mi má vrátit vnuk z Číny. Letělo jich tam dohromady pět kamarádů z Kroměříže a okolí,“ svěřila se s obavami paní Drahomíra a potvrzuje, že i vnuk společně s ostatními pociťují nervozitu.

„Cestovali po celé Číně po dobu asi tří týdnů. Tak doufáme, že bude vše v pořádku,“ uvedla.

Situaci ohledně odhalení nákazy koronavirem by mohl ztížit také fakt, že je zrovna chřipkové období. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) výskyt chřipky i nadále stoupá.

„Ve čtvrtém kalendářním týdnu je nemocnost akutních respiračních infekcí včetně chřipky na úrovni 1452 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což při srovnání s minulým týdnem představuje vzestup o necelých 30 procent,“ uvedl SZÚ.

Nejvyšší nárůst nemocných je evidován mezi dětmi ve věku 6 – 14 let. A to o více než 50 procent. V aktuální chřipkové sezoně již nemoci podlehlo 12 pacientů (informace k 24. lednu 2020).

Reprezentační ples Starého Města
Košt vín i baletní kreace. Reprezentační ples Starého Města rozvášnil každého

„Pro případné podezření na nákazu koronavirem pro nás samozřejmě bude nadále směrodatná pozitivní cestovatelská anamnéza. A také informace od Světové zdravotnické organizace, ministerstva zdravotnictví a dalších orgánů,“ informovala Jana Eliška Hošková, ředitelka protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Příznaky nákazy koronavirem jsou totožné s chřipkou.

„Aktuálně odhadovaná inkubační doba onemocnění novým koronavirem je v rozmezí 2 až 10 dnů. Tento odhad bude upřesněn, až budou dostupná další data. Pro kontrolu infekce je zásadní znalost doby, kdy a jak dlouho mohou být nemocní zdrojem nákazy,“ vysvětila Jana Eliška Hošková.

Pro stanovení období nakažlivosti jsou nezbytná data od většího množství lidí, aby bylo objasněno, zda dochází k přenosu infekce v inkubační době a zda je možná nákaza od osob bez klinických příznaků onemocnění.

Jak se chránit
- vyhnout se úzkému kontaktu s lidmi s akutním respiračním onemocněním,
- často si mýt ruce, zejména při přímém kontaktu s nemocnými nebo s jejich prostředím,
- dodržovat zásady bezpečné manipulace a kontaktu s hospodářskými nebo divokými zvířaty,
lidé s akutním respiračním onemocněním by měli dodržovat „etiketu kašle“ – při kašli dodržovat dostatečnou vzdálenost od jiných osob, zakrývat si ústa a nos kapesníkem (kašlat a kýchat případně do rukávu), mýt si ruce.