Čtyřletý chlapec, který zemřel na ulici v Mostě po ráně nožem, byl zřejmě obětí rozepře dvou dospělých mužů. Deníku to vypověděla matka zesnulého dítěte, která přišla s nejstarším synem a babičkou k provizornímu pietnímu místu před základní školu v ulici Rozmarýnová.

K incidentu došlo právě v tomto místě v sobotu 27. května před 18. hodinou. Předcházela mu hádka mezi otcem dítěte a dalším mužem, který doprovázel matku. Ten měl posléze vytáhnout nůž a bodnout chlapce do krku, když ho otec držel v náručí.

„Byla to ale strašně nešťastná událost,” pláče matka. „Já se s otcem rozešla a odstěhovala se od něj. Byl na nás zlej. Jenže mi bylo řečeno, že mu kluka musím dát, protože na něj máme stejné právo. Když se tedy můj malej vyspal, dala jsem mu ho,” vylíčila žena sobotní události.

Na místě pracovali i den po incidentu policisté.
Tragická událost: V Mostě zemřelo dítě, kriminalisté již zadrželi dvě osoby

Podle jejích slov se se synkem a jeho otcem ještě téhož dne potkala, když dvojice vycházela z večerky. Ona sama šla v doprovodu kamaráda. „Otec nám dělal problémy, hodil tam se mnou o zeď. Také vytrhl dřevěnou podpěru na stromky a šel s ní na toho kamaráda. Při tom si vzal malého na ruku. Ten brečel, že chce za maminkou, jenže to nebylo nic platné,” dodala v bezmocném pláči.

Roztržka skončila tak, že doprovod ženy vytáhl nůž a dítě v průběhu potyčky smrtelně zranil. Jednalo se bodnořezné zranění na krku.

Chlapce se nepodařilo oživit

Chlapce se na místě snažili oživovat zdravotničtí záchranáři, kteří měli i leteckou posilu. Zásah sledovaly desítky lidí. Matka do poslední chvíle doufala, že chlapec přežije. „Ještě ho nahodili, dýchal. Zemřel pak v sanitě,” dodala zdrceně.

Na místě zasahovala také policie, která ještě v sobotu vydala prohlášení na Twitteru. „Prověřujeme úmrtí dítěte v ulici Rozmarýnová v Mostě. V této souvislosti jsme zadrželi dvě osoby,” stojí v něm s doplněním, že okolnosti jsou předmětem šetření kriminalistů.

Pozor při práci s počítačem na možné podvody. Ilustrační foto.
Žena z Mostu přišla o milion a čtvrt. Vlastní chybou doma na počítači

Kriminalisté se vrátili na místo také v neděli ráno, zahájili tam rozsáhlou pátrací akci po předmětech, které by mohly mít s incidentem souvislost. Vybavení byli lopatami, rýči a hráběmi. Vysypávali a procházeli obsah odpadkových košů, prohlíželi křoví, záhony, trávníky a prostor pod parkujícími auty. Policisté v neděli také potvdili, že se dítě zřejmě stalo obětí incidentu mezi dvěma muži, při němž utrpělo bodnořezné zranění.

Samotné místo útoku, které je přímo před 14. Základní školou v Mostě, se změnilo v pietní prostor. Lidé tam nosí svíčky a hračky. Například velkou figuru dinosaura. „Musel ho sem dát někdo, kdo mého malého znal, protože on dinosaury úplně miloval,” zmínila matka ve smutečním černém oblečení.

Kriminalisté v neděli 28. května navečer obvinili muže, který bodl dítě 

Dvojímu obvinění čelí 31letý muž, kterého policie zadržela v souvislosti s pobodáním čtyřletého chlapce v Mostě. Krajský vyšetřovatel ho obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu, kterého se měl dopustit vůči dalšímu muži ve věku 46 let. Právě ten při potyčce držel v náruči chlapce. „Při tom však došlo ke zmíněnému zranění a následně usmrcení dítěte,” uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská. „Proto byl dotyčný kromě pokusu vraždy obviněn také z usmrcení z nedbalosti,” doplnila. Vyšetřovatel podá státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vazby, o čemž bude rozhodnuto v následujících dnech. Původně byli zadržení oba muži. Starší však bude propuštěný na svobodu, jeho chování bude policie řešit až následně.