„Odliv se začal projevovat od konce února. Na přelomu února a počátku března jsem jezdil už jenom k jednotlivcům. No, a vyhlášení nouzového stavu pro mne znamenalo úplné stop,“ uvádí čtyřiatřicetiletý živnostník z Ostravy-Hrabové. Je vyučený obráběč kovů a dále umí instalatérské, zámečnické, topenářské, svářečské i zahradnické práce.

Oslavy 70. výročí osvobození v Ostravě.
Rozsvícená Ostrava si připomene výročí osvobození. Navzdory koronaviru

Jako hodinový manžel se pod značkou Fachmen živí pátým rokem a netroufá si snad jen na elektrikařinu. Časem přibírá i třicetiletého Tomáše coby parťáka, „Klientela byla před koronavirem rozsáhlá a spokojená,“ říká s tím, že nejčastěji jezdí k seniorům. Ale i matkám samoživitelkám, anebo lidem „živícím se hlavou“. Od počítačových expertů až po lékaře.

„Těch, co si na opravy netroufají, případně nemají potřebné nářadí a vybavení je fakt spousta. A ještě, než vláda vydávala zákazy, lidé tušili, že tu nákaza přijde a nechtěli si služby objednávat,“ popisuje Fachmen. Místo provozování živnosti proto přebírá od exmanželky malého synka a mění se v tátu na plný úvazek. Od státu má nárok na úhradu ošetřovného.

„To ještě nepřišlo, ale dosáhl jsem na ten kompenzační bonus pro podnikatele, pětadvacet tisíc,“ podotýká hodinový manžel. Řečené platby ale představují sotva polovinu jeho standardního měsíčního příjmu. Když by neměl nějaké peníze ušetřeny, přežívalo by se mu – navíc s dítětem – podstatně hůř. S uvolněním opatření očekává, že se situace zlepší.

Pivní slavnosti pivovaru Ostravar.
Dvacáté Slavnosti Ostravaru nebudou. Celý program proběhne za rok

„Diář se mi pomalu zase plní. První zakázka bude až v Bílovci, na zahradě tam bude třeba posekat trávu a porobit něco na baráčku,“ prozrazuje své plány od května. Klientela začíná nanovo reagovat: Ozývají se lidé plánující nové dlažby nebo obklady, je poptávka po výměně dřezů, vodovodních baterií i instalatéřině vůbec, jiní chtějí položit třeba koberec…

Ilustrační foto.
Plošné testování v MS kraji začne s 5 tisíci dobrovolníky, stát bude 3 miliony

„Protože je jich hodně v nejrizikovější seniorské skupině, nedivím se, že mé služby odvolávali nebo přesouvali na příhodnější dobu. Která, věřím, že přijde!“ tvrdí Fachmen. Dva měsíce nečinnosti a s ní související výpadek výdělků však nepovažuje za velkou tragédii. Práci hodinového manžela, jak dodává, má jako svůj koníček a za provedené dílo ručí!