„Mladíci ho oslovili, střídavě podpírali a u toho mu sahali na batoh. Doprovodili ho ke vchodu v Benešově ulici, kde se vedle něj posadili a živě si s ním vykládali,“ popsal v úterý mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Situace si hned ze začátku všimli zaměstnanci dohledového centra městské policie. Ve chvílích, kdy byl opilý muž zaujatý rozhovorem, se mu mladík sedící o dva schody výš pokoušel postupně batoh rozepnout. „Když se mu to podařilo, začal prohledávat kapsu. Tou dobou už o všem věděly naše nejbližší autohlídky a čekaly nedaleko na další pokyny z operačního střediska,“ přiblížil Ghanem.

Úterní jednání u Krajského soudu v Brně v kauze Stoka.
Kauza Stoka: El-Talabani popsal, jak fungovalo manipulování se zakázkami

Mladík pak vytáhl z batohu mobilní telefon, přitom si s mužem přátelsky připíjel vodkou a po činu si s ním podal ruku. Strážníci přispěchali k nim a podezřelou dvojici odvedli stranou. „Mobil stačil jeden z mladých mužů rychle vytáhnout z kapsy své bundy a odložit na schody. Ani tentokrát však neušel pozornosti obsluhy kamer městské policie. Mladíci tvrdili, že netuší, co od nich strážníci chtějí, a hájili se tím, že jen pomáhali svému kamarádovi,“ uvedl Ghanem.

Opilý muž odmítal však hlídce řekl, že podezřelé nezná. Navíc vyšlo najevo, že mladší z obou podezřelých je celostátně hledaný. „Celý případ jsme předali i s kamerovým záznamem policistům,“ doplnil Ghanem.

Strážníci se u brněnského hlavního nádraží a v jeho okolí každý měsíc zabývají v průměru více než dvěma stovkami přestupků. „Jen v Benešově a Nádražní ulici přistihli kolegové v září i sedm lidí podezřelých z trestných činů,“ vyčíslil Ghanem.