Na tuto myšlenku jej přivedla jeho třináctiletá neteř. „Zajímá se o tuto problematiku,“ doplnil.

Podle ochránců zvířat žijí nosnice v kleci bez světla a možnosti pohybu. Někteří to považují za týrání zvířat. V klecích se slepice nesmí chovat třeba v Rakousku nebo v Německu.

Obyvatelé podle Štefana novinku přijali dobře. Včetně lidí z nedalekého sídliště, kteří se na slepice chodí dívat. Starší zavzpomínají na minulost, mladí se přiučí. „Aspoň děti uvidí živé slepice a snad je rodiče poučí, jak se v blízkosti zvířat mají chovat, někdy to tak bohužel není,“ poznamenala na sociálních sítích třeba Věra Fialová.

Jan Matuszek oživí Brno novými stromy. Porostou od letošního podzimu.
Muž, který sází stromy. V Brně jich bude díky němu o pět set víc

Vajíčka, která slepice snesou, Štefan směňuje na Farmářských trzích za krmivo pro drůbež. „Naposledy jsem dostal pětadvacet kilogramů pšenice, 250 usušených skořápek, šrot a vitamíny pro slepice,“ vyjmenoval.

Ptáky loni chovali v takzvaném biotejneru jeho tvůrci z firmy Moje odpadky také na břeclavském sídlišti Na Valtické. Obyvatele měla drůbež přimět lépe třídit bioodpad. Projekt se podle představitelů břeclavské radnice osvědčil.

Jižanský dvorek s klokany

Provoz ze začátku kritizovala veterinární správa i někteří obyvatelé sídliště, kterým vadil nepořádek kolem kurníku. Drůbež tam nakonec vydržela zhruba devět měsíců. „Paradoxně, když jsme slepice stěhovali z Břeclavi do Jílového u Prahy, lidé nám psali, ať je vrátíme. Děti nemají za kým chodit,“ zmínil za firmu Moje odpadky Jiří Nevídal.

Hospodářská zvířata zaujala i další města a obce na jihu Moravy. Například v Brně-jihu funguje už minimálně deset let farma Jižanský dvorek. Mají tam osly, krávu, ovce, kozy i husy. „Příchozí tam uvidí také klokany. Velký úspěch mají zvířata především u dětí,“ podotkl starosta Josef Haluza.

Pestrý program nabídl sobotní Festival na nábřeží. Konal se na několika místech podél řeky Svitavy od Bílovic po Tuřany. Součástí byla i neckyáda.
Na Svitavě byl nejrychlejší Pozdrav z Benátek, do neckyády se zapojila i Lajka

O různá hospodářská zvířata se starají i zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna. Chovají kozy, Shetlandské poníky i vietnamská prasata. „Pro děti je to velké oživení. Zvířata máme už zhruba deset let,“ sdělil ředitel městské organizace Jozef Kasala.

Poníci, kteří mají výběh u Zahrady pod hradbami, navíc pod hradem Špilberkem v centru Brna spásají trávu a pomáhají tak s její údržbou. „Selata jsou zase v Lužánkách,“ zmínil Kasala.

Naopak kozy zmizely z Medlánek. „Byla to jednorázová akce. Potřebovali jsme spást problémové části zámeckého parku. Ale je možné, že za tři čtyři roky zvířata opět pořídíme,“ naznačil starosta Michal Marek.

Hospodářská zvířata v Brně:

Líšeň: Nově 7 slepic, Břetislav Štefan chce upozornit na problém klecového chovu.

Brno-jih: Na městské farmě chovají například osly, kozy, ovce, husy, krávu nebo klokany.

Medlánky: Dříve tam měli kozy, představitelé městské části si je objednali na spásání parku.

Veřejná zeleň města Brna: Příspěvková organizace města zvířata chová na různých místech. Třeba u hradu Špilberku se pasou Shetlandští poníci, v Lužánkách mají výběh vietnamská prasata, v Tyršově sadu zase žijí kozy.