Jedna z vůbec nejoblíbenějších českých her vznikala v brněnské dílně firmy Illusion Softworks, nynější 2K Games.

Don Salieri, Paulie, koktavý automechanik Ralph… U počítače se stáváte členem mafiánské rodiny a plníte úkoly v ulicích fiktivního města meziválečné Ameriky. Herní nadšenci se k prvnímu dílu Mafie vracejí už druhou dekádu.

Například dvacetiletý brněnský student Vítězslav Mecerod, který si chválí i český dabing s hlasy Marka Vašuta nebo Petra Rychlého. „Je dělaný od srdce, a ne jen hloupě přeložený. Název Mafia přesně vystihuje obsah. Běhám po městě, náhodou se zapletu mezi mafiány, postupně si získávám lepší postavení a nakonec přijde i nějaká zrada. Nejde jen o střílení v ulicích, ale o celý příběh,“ přiblížil Mecerod.

Sdružení brněnských firem agroup přišlo s ochranným štítem.
Na jihu Moravy vyrábí masky, štíty i dezinfekci. Vývoj léku je ale v nedohlednu

Kromě akční Mafie lidé z Illusion Softworks pracovali v Brně na dalších známých hrách, jako taktické střílečky Vietcong nebo podobně úspěšné hry Hidden and Dangerous.

Podle předsedy spolku MU Game Studies Zdeňka Záhory je herní průmysl úžasný v tom, že člověk dělá to, co ho baví. „Ale zároveň je to velmi náročné. Prakticky neexistuje hra, kterou by mohl udělat jen jeden člověk. Zvlášť pokud se bavíme o digitální,“ uvedl. Spolek vznikl na Masarykově univerzitě v Brně před deseti lety.

Zdroj: Youtube

Lidé z MU Game Studies se podíleli na tvorbě hry Dark Train. „Vytvořili ji zhruba čtyři lidé se sedmi externisty," zmínil Záhora.

Na začátku května vyjde další hra s brněnskou stopou Someday, you’ll return od CBE Software. „Hráči v ní procházejí moravskoslezské lesy a hledají dceru. Prostředí vypadá graficky perfektně. Na hře přitom pracovali jen tři lidé,“ dodal Záhora. Běžně na vývoji her pracují i týmy stovek lidí.

Z dat Asociace českých herních vývojářů vyplývá, že vývoj počítačových her jenom v Brně dává práci zhruba tisícovce lidí. Na Masarykově univerzitě dokonce funguje obor Vývoj počítačových her. „Hry mají budoucnost. Člověk je tvor hravý. Něco se při tom i učí,“ podotkl Záhora.

Radní pro kulturu hlavního města Prahy Hana Třeštíková a online kulturní přehled GoOut dnes spustili celorepublikový projekt na podporu divadel, koncertních síní, klubů a obecně umělců.
Kupte si vstupenku na NIC, podpořte kulturu. Radní plán vymyslela kvůli Zemanovi

Loni vzniklo v České republice jedenatřicet počítačových her.

Víc času věnuje hraní v posledních dnech třeba brněnský student Richard Schmied. „Snažím se tolik nehrát, abych dělal věci do školy. Ale pokud chtějí kamarádi pařit online, tak počítač stejně zapnu,“ svěřil se.

Zdroj: Youtube

Podle brněnského psychologa Jiřího Brančíka je důležité při hraní nastavit rozumný režim. „Není dobré dítě odložit na celý den k počítači a nevšímat si ho. Když se střídají povinnosti a pak přichází uvolnění a zábava, není to problém. Rodiče by měli trochu přimhouřit oko,“ doporučil.

Podle něj si rodiče musejí zvykat na to, že současné děti a náctiletí tráví u počítače či herní konzole více času. A to nejen kvůli současné karanténě.

Češi humor neztrácejí. Terčem vtipů je „pomoc“ pro živnostníky: Víte co je OSVČ?

Hry se stopou v Brně:


Mafia: The City of Lost Heaven (Illusion Softworks) – střílečka z pohledu třetí osoby, příběh se odehrává v roce 1930 v Americe
Vietcong (Pterodon, Illusion Softworks) – taktická střílečka z pohledu první osoby, odehrává se za války ve Vietnamu
Dark Train (Paperash Studio) – umělecká hra steampunková adventura vyrobená z papíru
Mashinky (Jan Zelený) – strategická hra s cílem vybudovat železniční impérium
Machinarium (Amanita Design) – dobrodružná logická klikačka, hráč pomáhá rezavému robotu Josefovi najít cestu zpět ze skládky
Samorost 3 (Amanita Design)– dobrodružná klikačka s hlavolamy a minihrami, na kosmické výpravě prozkoumává hráč planety

MICHAL HRABAL
JANA TOMALOVÁ