Podle odborníka na komáry Oldřicha Šebesty panuje nyní v místě jejich líhnišť lokální kalamita. Hlavně v lužních lesích na Břeclavsku a Hodonínsku. „Největší výskyt je v blízkosti soutoku Moravy a Dyje a podél hranic s Rakouskem. Pokud tam někdo chce jet, je potřeba, aby si vzal repelent a nezdržoval se dlouho na jednom místě,“ poradil.

Velké množství otravného hmyzu potvrdil i majitel hodonínského přístaviště U Jezu v blízkosti lužních lesů František Ondruš. „Je jich více než loni i předloni. Jít nyní do lesa chce odvahu,“ podotkl.

Krádež z batohu. Ilustrační snímek
Bez zaváhání. Řidič autobusu dojel zloděje, který mu při vystupování vzal batoh

Ve městech a obcích v okolí lesů, jako je Lanžhot nebo Břeclav, podle Šebesty zatím není situace tak zlá. „Dá se to s použitím repelentu vydržet. Záplavy nebyly až tak rozsáhlé, i když místy může být zvýšený výskyt komárů,“ sdělil.

Komáři v kraji
- největší výskyt: v blízkosti soutoku Moravy a Dyje a podél hranic s Rakouskem
- doporučení odborníků: použít repelent a omezit pobyt na jednom místě

Břeclavský starosta Svatopluk Pěček uvedl, že v případě potřeby je radnice připravená použít postřik na dospělé komáry na akcích pořádaných městem.

Ilustrační foto.
Polovina nově nakažených na jižní Moravě: závlek z pobytu s cizinci na chatě

V nádržích se zadržovanou dešťovou vodou se masivně líhne v těchto dnech komár pisklavý. Ve večerních a nočních hodinách může podle odborníků obtěžovat lidi zvláště na zahradách a jiných místech s větším množstvím zeleně. „Tento komár je schopný přenášet virus západonilské horečky," doplnil Šebesta.