„Účinná látka v dezinfekci by měla smýt 99 procent mikrobů,“ prozradil jednatel firmy VDED Tomáš Vohryzka s tím, že omytí člověka ze všech stran v ocelovém rámu je intuitivní, trvá pár vteřin a ošplouchne i podrážky bot.

Dezinfekci, kterou výrobci plní jejich přístroj, vybrali na bázi vodního roztoku. Nikoli na chlorové či lihové bázi, která zapáchá a vysušuje kůži. Ani oblečení tak brána nijak nepoškodí. O zařízení už projevili zájem zdravotnická zařízení, průmyslový areál nebo škola. Nádrž má 30 litrů. „To by mělo vystačit asi na třináct set osob,“ vypočítal Jan Smělík, který zařízení navrhl.

Ilustrační foto
Podezření na Covid v ústeckém hokeji. Slovan zrušil zápasy ve Vrchlabí a Kolíně

Na cestě je ve Velkém Březně v příštích měsících i vlastní dezinfekce, zatím nádrže plní biocidem od bohumínské společnosti. V provozovně teď počítají s výrobou sta bran měsíčně. A co až tu s námi nebude koronavirus? „Myslíme si, že obdobná zařízení se stanou standardem,“ zmínil Smělík.

Brána bude podle Smělíka a Vohryzky umět také zkontrolovat, jestli má člověk uvnitř roušku. „Mašinka“ přijde na 219 tisíc bez DPH. Podobná zařízení začali podle jednatelů nedávno vyrábět i v Českých Budějovicích. V zahraničí je jejich výroba velmi běžná, řada z nich je podobná tunelu.