Hořkosladká klání, která pro jednoho končí hrdinným vítězstvím a pro druhého neodvratitelnou prohrou. Odhalování tajemství, dobrodružství i zábavu nabízí svět deskových her. O tom se na vlastní kůži přesvědčil David Rott, který stojí za projektem Deskárna. Zatímco před vypuknutím koronavirové epidemie byl 28letý muž ze severočeské Krásné Lípy klasickým hráčem a sběratelem, tak poté, co přišel o možnost chodit do práce, se zaměřil na psaní recenzí a točení videonávodů.

Návrhářka a ilustrátorka Zuzana Osako šije pro české olympioniky, v tvorbě vychází z moravského folkloru. Nástupní kolekce našich sportovců na Letních olympijských hrách v japonském Tokiu obsahuje prvky modrotisku.
Šije pro olympioniky. Prvky kroje a modrotisku? Valaši jsou nadšení, říká Osako

„Vždy mě to táhlo k tomu učit ostatní hráče deskovky a přibližovat jim tenhle úžasný svět,“ svěřil se David Rott. Prvním krůčkem ke splnění tohoto snu bylo před dvěma lety zorganizování premiérového ročníku Krásnolipského deskohraní, které by mělo proběhnout i letos.

Samotná příprava recenzí či videonávodů zabere několik desítek hodin. Aby mohl hru zrecenzovat, sám si ji musí pořádně nahrát. „Mám pravidlo, že ke hře nedělám recenzi, pokud si ji nevyzkouším alespoň osm až desetkrát. Bez pořádného otestování nemůžete poskytnout kvalitní informace,“ zdůraznil mladý muž.

Deskárna na facebooku

Další aktivitou, které se v rámci Deskárny věnuje, je i tzv. unboxing. Jedná se o otevírání krabice na kameru s komentářem daného produktu, v tomto případě stolní hry. „ Líbí se mi, že všechny pocity, které máte při rozbalování hry, ihned sdílíte se svým publikem. Od unboxingu neočekávám perfektní popis hry, ale zajímají mě emoce dotyčného,“ doplnil.

V neposlední řadě nabízí i poradnu s pravidly. Pokud má někdo hru, kterou nemůže rozjet, stačí mu napsat na sociálních sítích a on buď natočí videonávod, nebo poradí alespoň formou textu.

Jiří Hrotek s orlem mořským.
Orel je lenoch, říká krotitel dravců. Na bílého sokola čekal desítky let

Ohlasy se mu zatím dostávají převážně pozitivní. „ Pro mě je nejdůležitější, když mi někdo z mé malé komunity napíše zprávu, že se těší na video nebo recenzi přímo ode mě. To je ten nejlepší doping do další práce,“ podotkl David Rott.

Jak sám přiznal, má za sebou už dva pokusy o stvoření vlastní hry a oba skončily v šuplíku. Přesto tajně sní, že půjde jednou do obchodu a najde tam herní krabici se svým jménem. „Kdo ví? Něco mám stále v hlavě, tak z toho třeba někdy něco bude, ale momentálně se zaměřuji jen na Deskárnu,“ řekl.

Začalo to Magicem

Jeho cesta do světa deskových a karetních her začala už v dětství, kdy se seznámil s populární hrou Magic: The Gathering. A jakmile našel pod stromečkem deskovku Carcassonne, přerod ve vášnivého hráče byl dokonán. „Pamatuji si, že jsem si vedl různé herní a skórovací deníky. Každý rok jsme měli další a další hru, až jsem dospěl do věku, kdy jsem si začal dělat svou vlastní sbírku,“ nastínil začátky Rott.

Deskové hry má spojené s určitou pohodou, relaxem a posezením s přáteli. Právě společnost podle něj hraje důležitou roli při požitku z hraní. „Je skvělé, že v jednu chvíli se můžete ocitnout na divokém západě a za chvíli si to brázdit s bitevní lodí ve vesmíru,“ dodal s tím, že vždy se rád vrací ke hře Orléans.

Mezi nejpopulárnější deskové hry nyní patří ty s příběhem, které většinou ocení zkušení hráči. Naopak hra Catan, ve které jde o osidlování ostrova, si získala oblibu u rodin. „Do budoucna bych měl rád přátelskou komunitu na Instagramu a YouTube, pořádal deskohraní a více přiblížil lidem tenhle parádní svět,“ uzavřel David Rott.