„Ale předbíháme, vůbec jsme se o tom ještě nezačali bavit,“ obratem uklidňoval Jurečka. Takový krok by ostatně musely schválit obě komory parlamentu a nutná by byla i důkladná analýza a společenská diskuze. O tom jsou přesvědčeni i ostravští politici.

„Můj dlouhodobý politický i občanský postoj je takový, že jednoznačně podporuji potřebu posilování obranyschopnosti naší republiky a v rámci toho pak především návrat České armády na letiště v Ostravě-Mošnově,“ řekl Deníku primátor Ostravy Tomáš Macura s tím, že pokud bude pro zvýšení bezpečnosti země a celé aliance NATO přínosné vybudování i vojenské základny USA v této lokalitě, mělo by to vyplynout z odborné vojensko-bezpečnostní analýzy.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovoří na volebním sněmu hnutí, 12. února 2022 v Praze.
Zřízení americké základny v Česku je zbytečné, řekl Babiš. Byl by pro referendum

Pokud by odborná analýza tuto potřebu podpořila, je i primátor Ostravy připraven tuto myšlenku aktivně podpořit. „Nikoliv jako výstup z kongresu ODS nebo mediálního vyjádření některého z politiků,“ vzpomněl Macura i dva roky starou myšlenku europoslance Alexandra Vondry na obdobném pořadu v České televizi. 

„V takovém případě však bude důležité věnovat potřebné úsilí a čas na vysvětlení takového záměru veřejnosti. Rozhodně není na místě, s ohledem na historické zkušenosti naší země, ostrakizování nebo zesměšňování lidí, kteří mají na věc jiný názor,“ nabádá k opatrnosti a uvědomění si vážnosti tématu.

Televizní diskuze nestačí

Než, a zda vůbec, se téma dostane na pořad dne oficiální cestou, nikoli pouze v rámci diskuzního televizního pořadu, nechtějí jej obšírněji komentovat ani starostové okolních obcí.

„Jsem zvyklý hodnotit věci na základě informací, které k tomu nyní nemám. Nevím, jaká je představa, co by to případně obnášelo. Každopádně při zvýšeném provozu nám nad hlavami letadla létají často a hlavně velké vojenské letouny je slyšet, což pro lidi není příjemné,“ uvedl Pavel Bochnia, starosta jedné z Mošnovu nejbližších ostravských městských částí – Polanky nad Odrou.

Bombardér B-52 Stratofortress v Mošnově
Americká základna v Česku? V úvahu přichází Přerov či Mošnov, míní Jurečka

Uvědomuje si, že možné zřízení základny může mít i bezpečnostní a ekonomický vliv, proto rovněž vybízí k nutnosti vyhodnocení otázky kompetentní skupinou.

„Americká základna na území ČR je otevřená otázka do budoucnosti i vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě. Zatím však není na stole konkrétní plán nebo žádost ze strany Spojených států, proto se v tuto chvíli nejedná o konkrétních lokalitách,“ uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jana Zechmeisterová s tím, že Česká republika však vítá obnovený zvýšený zájem Spojených států o posílení východního křídla NATO.

Ministryně obrany Jana Černochová podle ní na návštěvě v USA potvrdí zájem ČR jednat s USA o Dohodě o obranné spolupráci.