„Ve světě to není zas tak častý jev. Výjimkou je Německo. U nás si pivo vaří univerzity s potravinářským zaměřením a školy, které se snaží zpopularizovat. V Česku je pivo fenomén a když má škola vlastní pivo, tak je trošičku viditelnější a populárnější,“ míní prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Marek Hotovčin
Bez plechovky do plechovky. Pivovary jedou na vlně externích plniček

Podle něj je nyní v republice šest univerzitních piv a právě tato reklama je v posledních letech stále populárnější. Například v roce 2020 představila své pivo Pěkný číslo Univerzita Karlova.

Zatím posledním zástupcem ve světě vysokoškolských pivovarů se pak stala Univerzita Hradec Králové. Ta přišla se svým zlatavým mokem Mech, který si nechává vařit v lokálním Rodinném pivovaru 713.

Umění udělat si ze sebe legraci 

A proč právě Mech? To osvětlil mluvčí univerzity Jakub Novák: „Hradci Králové se občas trochu posměšně, zejména od našeho jižního souseda z Pardubic, říká Mechov. Teorií, proč tomu tak je, je více. Jedna z nich souvisí právě s geografickou polohou, Hradec leží severně od Pardubic, mech na stromech roste na severní straně kmene. Další zdroje bývají peprnější. Když už ale přezdívka existuje, proč ji zapírat? Umění si ze sebe udělat legraci považujeme za důležitou životní dovednost.“

V Brně vařili pivo podle 200 let starého historického postupu. Zaznamenal ho legendární sládek František Ondřej Poupě.
V Brně vařili pivo jako za Napoleona. Podle postupu legendárního Poupěte

Podle sládka pivovaru Milana Hartmana jde v případě Mechu o český ležák, který je vařený tradičním způsobem z polabského sladu a českého chmele. Své pivo má i Mendelova univerzita v Brně. Dvanáctku Mendelbier uvařil pivovar Moravia ve spolupráci se zdejším Ústavem technologie potravin, který vychovává sládky pro české a moravské pivovary. Pivo navíc uvařil žák univerzity Jan Grmela.

„Přestože má naše univerzita ve svém kampusu vlastní zkušební pivovar, jeho kapacita je malá a slouží jen k výuce. Přesto jsme se rozhodli vařit toto pivo. To bude čepováno při slavnostních příležitostech. Například začátku akademického roku. Navíc příští rok bude k dostání u příležitosti 200 let od narození Gregora Mendela,“ uvedl mluvčí brněnské univerzity Filip Vrána.

Svůj malý pivovar, který však neslouží pouze k učebním účelům, má i Zemědělská fakulta Jihočeské Univerzity. Tento minipivovar byl založen v květnu 2016 a jeho cílem není pouze zásobovat okolí akademickým pivem, ale zejména pracovat na poli výzkumu a výuky v oblasti pivovarnictví.

Ilustrační foto
Plzeňské pivo bude dražší. V restauraci si připlatíme asi tři procenta

„Toto je ve městě, které se pyšní dvěma velkými pivovary se staletou historií a zkušenostmi výroby piva, velká odvaha a výzva. Ale výzvy jsou od toho, aby se přijímaly,“ stojí na webu univerzity, která do světa posílá zlatavý mok pod názvem Čtyrák.

Své pivo UP ALE Original má i Univerzita Palackého v Olomouci.

První univerzitní pivovar vznikl v Praze 

Nejstarší univerzitní pivovárek je v Praze a slouží už od začátku 20. století Vysoké škole chemicko-technologické. První dochovaná zmínka o pokusném školním minipivovaru při České vysoké škole technické v Praze, sídlící v té době v Trojanově ulici, pochází z roku 1900. První minipivovar se zde otevřel v roce 1937.

Nyní ve škole slouží pivovar, který byl spuštěn v roce 1990. Od této doby nese zde produkované pivo hrdý název Lachout.

V Praze má svůj pivovar i Česká zemědělská univerzita. Ta již od roku 2006 vaří ve výukovém minipivovaru Suchdolského Jeníka.