Aktivisté z iniciativy Klinika chátrající objekt obsadili na konci listopadu loňského roku, po několika dnech je vykázala policie.

Budova je v majetku státu, spravuje ji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

„Podle našich zjištění nemusel vypsat na bezúplatnou výpůjčku výběrové řízení, ale asi chtějí být krytí," uvedl k rozhodnutí aktivistů Novák. Z nabídky ÚZSVM vyplývá, že by měla být poliklinika využívána k nevýdělečným činnostem spojeným se sociálními, humanitárními, vzdělávacími a kulturními aktivitami.

Několikrát se demonstrovalo

Kolem využití budovy se už několik měsíců vedou bouřlivé debaty. Aktivisté chtěli v opuštěném areálu vytvořit komunitní centrum. Narazili ale na nesouhlas úřadu. Budovu měla převzít Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která má o objekt stále zájem.

„Důvodem pro vypsání výběrového řízení bylo zajistit smysluplné využití budovy bývalé polikliniky v Jeseniově ulici do doby jejího převodu (na GIBS)," řekl mluvčí úřadu Robert Hurt. Ušetří se tak podle něj peníze za ostrahu objektu.

Na místě se kvůli zamýšlenému využití objektu několikrát demonstrovalo. Do debaty se zapojilo i vedení Prahy.

Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ), který si budovu prohlédl spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), sliboval, že si město budovu pronajme a následně ji poskytne aktivistům. Nakonec ale ÚZSVM přistoupil k vypsání veřejného výběrového řízení.