V úterý 20. října 2020 uplynulo 60 let od úmrtí českého dirigenta, sbormistra, pedagoga a hudebního skladatele Františka Spilky (* 13.11.1877, + 20.10.1960), rodáka ze Štěkně u Strakonic.

Věhlasný sbormistr

Po maturitě na gymnáziu v Písku přešel na Pražskou konzervatoř, kde studoval varhany u Josefa Kličky a skladbu u Antonína Dvořáka. V Berlíně studoval moderní intonační metody. Mezi věhlasné sbormistry ho vynesl jeden počin, vlastně dva: ještě za časů Rakouska-Uherska založil Pěvecké sdružení pražských učitelů (1908, dále jen PSPU) a následně Pěvecké sdružení pražských učitelek (1912, dále jen PSPUk).

I malá částka je velkou pomocí.
Pomozte dětem v nouzi!

Oba sbory dosáhly úspěchů daleko přesahujících hranice Prahy i celé Československé  a pak i České republiky. PSPUk je stále aktivním sborem, „učitelé“ museli v květnu 2013 pro nedostatek členů ukončit svou činnost. Na svého zakladatele však nezapomínají.

Mělo se i zpívat

Tak se stalo, že archivář PSPU Jiří Štembera zorganizoval vzpomínkové setkání zástupců obou sborů u hrobu Františka Spilky na Vinohradských hřbitovech. Vzhledem k aktuální, epidemicky nepříznivé situaci se nemohlo Pěvecké sdružení pražských učitelek sejít a zazpívat u hrobu několik skladeb, jak bylo původně v plánu. František Spilka by si takové důstojné připomenutí určitě zasloužil.

Žáci pěti základních škol a jednoho c v tomto školním roce začínají nový vzrušující projekt, během kterého budou spolupracovat s odborníky, včetně odborníků z jejich komunit, a prozkoumávat vědecké aspekty měst jako ekosystémů.
Žáci českých škol spolupracují s experty na badatelských projektech ve městech

Komorní vzpomínkové akce se nakonec zúčastnil jen dirigent PSPUk  Ivan Zelenka, předsedkyně sboru Olga Vincencová a již zmíněný iniciátor, archivář „učitelů“ Jiří Štembera. Spilkův odkaz žije v podobě aktivní činnosti PSPUk dál a to považujeme za nejdůležitější. Vzpomínat nezapomínáme…

OLGA VINCENCOVÁ, předsedkyně PSPUk

JIŘÍ ŠTAMBERA, archivář PSPU