Každý Čech by měl občas vystoupat na horu Říp, ke které se vztahuje základní pověst o příchodu našich předků do země. Vede na ni i poutní cesta Blaník-Říp, dlouhá necelých 190 km. Značená je tabulkami s QR kódy, odkazujícími na webové stránky spolku Cesta Česka (www.cestaceska.cz) s informacemi i otázkami k zamyšlení během putování. Trasa je rozdělena do sedmi etap: z Louňovic pod Blaníkem do Českého Šternberka, dále do Sázavy, Kouřimi, Sadské, Staré Boleslavi, Mělníka, a nakonec až na samotný Říp. Slavnostně otevřena byla roku 2019, v infocentru v Louňovicích pod Blaníkem si k ní turisté mohou zakoupit Poutníkův deník i mapu.

Hora BlaníkHora BlaníkZdroj: Ondřej Soukup

Via ferrata na Slánské hoře (www.summittravel.cz) je jedinou svého druhu ve středních Čechách. Na své si na zdejších zajištěných ferratových cestách přijdou začátečníci i ferratoví profíci. První dvě cesty byly u Slaného vybudovány v roce 2015, dnes jich tu na návštěvníky čeká sedm a k tomu několik propojek. Méně obtížné trasy jsou vhodné a bezpečné i pro začátečníky či menší děti. Cesta pro zkušené s označením obtížnosti D/E je aktuálně nejtěžší ferratovou cestu v České republice. Z druhé strany vede na čedičovou Slánskou horu naučná stezka.

Pivovarská stezka symbolicky propojuje devět středočeských pivovarů a je vhodná pro všechny, kteří mají rádi cyklistiku, přírodu a zajímají se o umění českých sládků, pivovarníků a poctivou řemeslnou výrobu piva. V kterémkoliv z navštívených pivovarů si lze vyzvednout hrací kartu, nasbírat na ni devět razítek za ochutnané pivo v každém podniku a zapojit se do soutěže se slosováním o pivovarské ceny. Probíhá do 30. 10. 2022. Mezi zapojenými pivovar jsou Akciový pivovar Libertas v Úvalech, Černokostelecký pivovár, Kounický pivovar, Minipivovar Gwern v Nupakách, Pivovar Počerňák v Horních Počernicích, Pivovar Uhříněves, Počernický pivovar v Dolních Počernicích, Říčanský pivovar a Šestajovický pivovar. Více na www.pivovarskastezka.eu.

Pivovar LibertasPivovar LibertasZdroj: Dagmar Malinová

Ve středních Čechách mohou turisté provozovat mnoho různorodých aktivit, na své si přijde každý. „Nadšeným pěším turistům doporučujeme projít si nově vytyčenou dálkovou trasu napříč Českou republikou od severu k jihu, která protíná i celé střední Čechy. Důkladně prozkoumaná, zmapovaná a popsaná trasa s názvem Stezka středozemím je součástí projektu Via Czechia. Současně byly navrženy také trasy pro cyklisty,“ dodává vedoucí marketingu Karolína Kratochvílová ze Středočeské centrály cestovního ruchu.

Autor: Linda Dlouhá