Pražská entita vznikla v devadesátých letech na Přírodovědecké fakultě UK a od té doby funguje jak na lokální, tak mezinárodní úrovni.

Kongresy a vysazování stromků

Dnes ji tvoří přes 20 aktivních členů, kteří na fakultě organizují cestovatelské přednášky, kvízy, besedy, výlety a různé další akce (např. vysazování stromků). Na celoevropské úrovni pak běží celá řada různých typů událostí, přičemž největšími je několik každoročně probíhajících kongresů.

Podívejte se na krásné fotografie vánoční Prahy od jednoho z našich čtenářů.
GALERIE: Vánoční Praha

V jejich pořádání se entity střídají, setkává se zde okolo 50 až 200 geografů a program je zaplněn workshopy, tréninky, přednáškami, ale i výlety. Cílem je také cestování a poznávání jiných zemí a kultur, rozvoj jazykových dovedností a tzv. soft-skills.

Studenstké výměny

Mezi časté a oblíbené akce patří studentské výměny (tzv. exchange), které jsou postavené na principu „studenti studentům“, stejně jako celá EGEA. Probíhají mezi dvěma entitami, jež se vzájemně na několik dní navštíví. Domácí pro hosty zajišťují bydlení, program, výlety a jídlo, při oplácení návštěvy je to samé zajištěno jim. V loňském roce jsme podnikli část výměn s Bordeaux a Halle a několik dalších je v plánu.

Eva Hubatová, multioborová osobnost.
Eva Hubatová: Multioborová kulturní osobnost spřízněna s Prahou

V minulých letech jsme pořádali mnoho mezinárodních akcí, mezi nimi dokonce i tu největší vůbec – Výroční kongres (Annual Congress 2019) konaný v loňském roce ve spolupráci s brněnskou entitou. Předchozí roky to byl víkend pro EGEA nováčky (Newbie Weekend 2018) nebo kongres pro jeden z regionů (Eastern Regional Congress 2017).

V současné době probíhá vše online formou, připravujeme kvízy či přednášky. Více informací najdete na našich stránkách  a facebooku EGEA Praha. I EGEA může být dobrý důvod, proč jít studovat geografii na PřF UK.

KAROLÍNA LUKÁŠOVÁ