Podmínkou bylo, že každý květ musel mít alespoň 15 okvětních lístků a byl vyřezán ze zeleniny. K jejich vyřezání bylo použito především mrkví, červené řepy, bílé ředkve, kedluben, barevné řepy, cukety a dýně. Hlavním motivem na místě vytvořené mozaiky byla mapa České republiky a Slovenska, která měla rozměr 3,6 m x 2 m byla složena z 1828 růží. Zapojilo se 34 řezbářů, kteří 20. a 21. ledna vyřezávali na místě, někteří pak zhotovovali své příspěvky už předem.

Tento výsledek bude zapsán Agenturou Dobrý den Pelhřimov do České knihy rekordů. Zároveň jde zřejmě i o světový unikát. Nemáme informace, že by někdo dokázal něco podobného. Hlavní část řezbářů byla z Czech-Slovak Carving Teamu a dále přispěli soutěžními pracemi i další řezbáři z Čech a Slovenska.

Czech-Slovak Carving Team.
Český carving pokračuje ve zlaté jízdě. I přes nečekaný zásah komise do pravidel

Součástí akce byla i soutěž s kompozicemi růží. Kategorii začátečníků vyhrála Tereza Goldšmídová z SŠGS Nová Paka, hlavní kat. Zuzana Hamalová z SOŠ Šurany a týmy pak SOŠ a SOU Polička. Největší počet předem vyřezaných květů dodal Ondřej Janoušek /258 ks/, Eliška Hortová /225 ks/ a Klára a Patrik Smahovi /202ks/.

Růže byly po zaevidování rekordu komisaři z Pelhřimova určeny k charitativnímu prodeji ve prospěch pacientské organizaci Debra ČR, která podporuje pacienty a rodiny s nemocí motýlích křídel. Naši řezbáři věří, že tímto počinem inspirují i další kolegy v zahraničí k vytvoření podobné akce a možná k překonání rekordu, který pak může pomoci i tam, kde je to třeba.