Vert Liberte ze stáje Pegas, který startuje také na francouzských drahách, vyhrál před Stronger Together a Welluncou. Vítěz měl v sedle žokeje Petra Foreta a trénuje ho Dalibor Török, který byl samozřejmě spokojen: „Počítali s jeho dobrým umístěním, ale mne osobně mile překvapil jeho velký závěr. Na vítězství má velký podíl žokej Petr Foret. Pokud se týče jeho dalších startů, tak budeme velmi opatrní. Uvidíme, jak bude zdravotně vypadat v příštích dnech, možná, že ještě nějaký start ve Francii absolvuje. Ale i kdyby ne, už má pro letošní rok odpracováno a bude odpočívat“ poznamenal spokojený trenér.

Tento dostih nebyl ovšem jediným vrcholem sobotního odpoledne. Dostihový dorost, tedy dvouletí koně, se střetlv tradičním Arquana Gerschově memoriálu na 1400 metrů. Tady se prosadila bělka Salt Mix, trenéra Václava Luky v sedle s žokejem Václavem Janáčkem, který si do Chuchle odskočil ze španělských drah.

Prostory nikdy nezprovozněné jaderné elektrárny Zwentendorf.
Atom konserve. Nahlédněte do útrob nikdy nezprovozněné jaderné elektrárny

Pozornost byla tentokrát upřena i do nedělních bratislavských dostihů, jejímž vyvrcholením byl slovenský St. Leger, který měl velkého favorita ve vítězi českého St. Leger Gasparinim. Ten v sedle s Jiřím Palíkem nezaváhal a zvítězil. Získal dotaci 9000 euro a jeho celkový letošní zisk tak v přepočtu činí už přes milion korun.

Šampion tří zemí byl v Praze na otočku: Těšil jsem se domů, říká

Český žokej Václav Janáček, který nyní působí ve Španělsku a je tam sedminásobným šampiónem, přiletěl v sobotu do Chuchle Areny. Půl hodiny po svém posledním vystoupení v sedle už zase odlétal do Madridu. Přesto si našel žokej, který je i pětinásobným českým šampionem a byl jednou nejlepší i na Slovensku, pár minut na rozhovor.

Jak jste plánoval cestu do Prahy?

V dnešní době je velmi těžké cestovat, všechno je dražší, zvláště nemáte žádnou flexibilitu v letenkách, ale těšil jsem se domů moc. Původně jsem měl ovšem startovat v hlavním dostihu v sedle Grigri de Lanceray, ale kůň nebyl zdravotně úplně pořádku. Letenky ovšem byly koupeny, natěšený jsem byl a tak jsem přiletěl.

Z Čakovického posvícení.
Obrazem: Ozzy, Petr Kotvald i ohnivá show. V Čakovicích si užili posvícení

Během odpoledne jste jednou vyhrál s bělkou Salt Mix a bylo už vaše 1306. vítězství v kariéře…

Důležitější pro mne bylo, že jsem vyhrál pro mého kamaráda. Kobylka byla opravdu dobrá a má všechny předpoklady se ještě zlepšit. Přál bych to celému týmu.

Vracíte se zpět do Madridu, kde jste vyhrál letos i Španělské derby. Bude i další titul tamního šampiona?

Letos je to velký boj s Ricardem Sousou. Trochu mi pomohl tím, že se vrátil ze Saudské Arábie, kde je možno používat hodně biče, ale ve Španělsku jsou za to sankce i odnětí licence na nějaký den. A tak se držím. (usmívá se)

Sraz Zetorů v Ohnišťanech.
FOTO, VIDEO: Jede traktor, je to Zetor. A jsou jich desítky! Podívejte se

Říkává se, že když se dvaperou, třetí se směje…

To máte pravdu, ale tentokrát nejde o dalšího žokeje, ale manažera, kterého máme společného. Koupil si nějakou chatu v lese. (usmívá se)

Uvidíme vás letos ještě na českých drahách?

Měl bych startovat v Mostě 29.října, tam se běhá v sobotu, a tak bych zase na otočku přijel. Ale bůhví jaká bude situace v letenkách i na letištích…

Autor: Aleš Pohořal

Maxijedlík Jaroslav Němec v akci.
Tohle byste nedokázali... Maxijedlík Jaroslav Němec překonal další rekord
Houbařské úlovky středočeských čtenářů.
OBRAZEM: Jako v houbovém nebi! Podívejte se, jací jsou Pražané skvělí houbaři