Na jihovýchodě Moravy, kde se Slovácká podoblast nachází, jsou velmi různorodé přírodní podmínky, a proto zde najdete opravdu široký výběr vín. Daří se tu odrůdám Ryzlink rýnský, Rulandské šedé i bílé, Veltlínské zelené nebo Müller Thurgau. Z červených vín pak Frankovce nebo Zweigeltrebe.

Dokonce zde došlo k vyšlechtění hned dvou odrůd – Muškátu moravského v Polešovicích a Cabernetu Moravia v Moravské Nové Vsi. Tyto dvě odrůdy patří k tomu nejlepšímu, co můžete na Moravě ochutnat.

Za poznání stojí i památky a atrakce

Při cestách po Slovácku máte hned několik možností, jak výlet nebo dovolenou pojmout. Můžete navštívit větší vinařská centra, jako jsou Bzenec, Kyjov, Břeclav nebo Uherské Hradiště. Zde poznáte vína takzvaně ve velkém a k tomu navštívíte i mnohé památky a zajímavé atrakce. 8. ročník Otevřených sklepů Kyjovska se konal 11. června, v Bzenci zase proběhne 23. července akce Slovácko na dlani.

Otevřené sklepy nebo také putování pro sklepech a sklípcích jsou jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších vinařských akcí.
Otevřené vinné sklepy vybízejí k návštěvě a lákají na to nejlepší

Renesanční zámek se sgrafitovou výzdobou v Kyjově nebo jezuitský kostel a novorenesanční radnice v Uherském Hradišti vyloženě stojí za zařazení mezi cíle vaší cesty. Pokud chcete poznat trochu blíž místní zvyky a pochopit, jak to tady vše chodí, rozhodně se zastavte ještě v Uherském Hradišti ve Slováckém muzeu se stálou expozicí věnovanou slovácké lidové kultuře. Tradiční Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti se letos konají od 9. do 11. září.

Kdo preferuje poznávání menších vinařství, měl by se vydat do vinařských obcí, jako jsou třeba Nechory, Šidleny, Búdy, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Polešovice nebo Žarošice. Tyto obce jsou sice malé, ale o víno a zábavu zde rozhodně není nouze. Během otevřených sklepů nebo putování po sklepech můžete ochutnat třeba Ryzlink rýnský od každého vinaře a rozhodnout, který je ten nejlepší. Akce Blatnické búdy pod Hvězdami proběhne 13. srpna.

Reprezentativní centrum nedávno otevřelo vinařství Lahofer na Znojemsku. Stavbu navrhlo brněnské studio Chybik+Kristof Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa.
Na jižní Moravu nejenom za vínem, ale i vinařskou architekturou

Skvostem celé oblasti je pak areál historických vinných sklepů Plže poblíž města Petrov. Aby toho nebylo málo, tak ještě nevynechejte skanzen ve Strážnici, kde uvidíte originální soubor vinohradnických staveb. Zdaleka to ale není vše, co zde můžete zažít a navštívit. Tradiční akce Den vinařů v Petrově se letos koná 6. srpna.

Máte rádi kolo a rádi poznáváte okolí ze sedla? Tak vyzkoušejte Stezku Muškátu moravského. Trasa dlouhá až 25 kilometrů vás naučí poznávat jednotlivé odrůdy a jako bonus nabídne panoramatické výhledy do vinic.

Více informací najdete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.