Ferdinandovo letní sídlo stojí napůl cesty mezi Vídní a Lincem, jen pár kilometrů od dálničního sjezdu číslo 90 – Pöchlarn. Uvnitř najdete muzeum věnované životu zavražděného arcivévody, které zde vzniklo v 80. letech na popud Ferdinandových potomků. O zámek se v současnosti stará hraběnka Alix de la Poeze d'Harambure-Fraye, jež v něm se svým manželem a čtyřmi dětmi také bydlí.

Při hodinu a půl trvající prohlídce se podíváte do třicítky místností a rodinné hrobky. Atraktivními, dobově zařízenými interiéry jsou zejména Ferdinandova pracovna, pokojíček jeho dětí nebo koupelna. České návštěvníky zvláště zaujme část expozice věnovaná Ferdinandově oblibě zámku Konopiště i benešovskému pivovaru pojmenovaném právě po arcivévodovi-zakladateli.

Nádvoří zase zdobí detailní replika automobilu, v němž následnický pár absolvoval osudnou cestu bosenskou metropolí. Jde o vůz značky Gräf und Stift Double Phaeton z roku 1910.

Na Pradědu ve výšce 1492 metrů funguje nejvýše položená restaurace v České republice. Najdeme zde spoustu dalších výškových rekordů.
Romantická noc v oblacích aneb Praděd láká nejen lovce rekordů

Skupinovou prohlídku je možné absolvovat také s českým průvodcem, v tomto případě se však musíte objednat předem. Informační materiály vydává správa zámku v němčině a angličtině. Muzeum má otevřeno denně od 1. dubna do 1. listopadu – na výlet do Dolních Rakous tedy můžete vyrazit už o nadcházejícím víkendu.

Samotnou budovu zámku postavili ve 13. století, dočkala se však řady přestaveb. Už z dálnice ji poznáte podle sedmi charakteristických věžiček.

Za pěkného počasí určitě nemůžete vynechat procházku šestihektarovým zámeckým parkem. Z uspěchané doby vás alespoň na chvíli vytrhne bloumání kaštanovou alejí, výhled na nedaleký Dunaj i obdivování velmi starých solitérních stromů nebo výstavy tisícovky pivoněk. Neopomiňte ani dobový plavecký pavilon.

Svérázná vesnička Bítov se nachází pětadvacet kilometrů od Znojma. Hlavním turistickým lákadlem je hrad Bítov nedaleko vesnice.
PŘEHLEDNĚ: Nejzajímavější novinky sezony na státních hradech a zámcích

V parku se také nachází relativně nově vysázený sad starých ovocných odrůd, přičemž každý strom je pojmenován po historickém velikánovi světové politiky. Vedle sebe tak pokojně rostou jabloně Otto von Bismarck a car Alexandr, hruška Johanka z Arku, slivoň královna Viktorie či třešeň Napoleon. Jakmile začnou stromy plodit, budou si návštěvníci moci ovoce trhat přímo v parku a v obchodě se suvenýry nakoupí marmelády a pálenky.

Občerstvení po vydatném výletě nabízí zámecká kavárna nebo zámecký hostinec v těsném sousedství. Na jeho menu jsou klasiky jako vepřová pečeně, wachauský řízek nebo pečená játra, zpestřují ho ale sezónní speciality. Loni to byl například burger z vepřového připravovaného v peci na dřevo, kysaného zelí a bramborových spirál či sushi složené z hovězího tataráku, nakládaného bůčku a chřestu.

Pokud zvládnete zámek Artstetten projít rychle a zbude vám nějaký čas, případně máte náladu zůstat v regionu přes noc, zvažte cestu na další cíle v blízkém okolí. Jen kousíček odtud se totiž nachází pozoruhodná barokní bazilika Maria Taferl, která je nejvýznamnějším dolnorakouským poutním místem. Za pouhou čtvrthodinku jízdy autem se pak dostanete k neskutečně obrovskému baroknímu klášteru v Melku – na délku měří přes 300 metrů. Pod ním leží starobylé městečko s úzkými uličkami, obchůdky a restauracemi.