Bratislava také ohlásila další omezení v zájmu zpomalení šíření koronaviru na Slovensku, které ve čtvrtek zaznamenalo druhý nejvyšší přírůstek počtu infikovaných od propuknutí pandemie nemoci covid-19.

"Na konziliu jsme jako odborníci jednoznačně konstatovali, že Česká republika v plném rozsahu splňuje kritéria červené, tedy rizikové země. Rakousko se rovněž dostává do červené zóny," uvedl Krajčí.

Dánsko během epidemie koronaviru
Dánsko zařadilo ČR na seznam rizikových zemí. Turisté mají do země zákaz

Dodal, že výhodou Rakouska oproti Česku je skutečnost, že z jeho rizikových regionů ohledně koronaviru je blízko hranic se Slovenskem pouze Vídeň.

Hrozivý nástup infekce

Krajčí řekl, že situace v Česku je vážná a není velká naděje rychle zvládnout nástup infekce, který označil za hrozivý. Česko ve čtvrtek zaznamenalo rekordní denní přírůstek počtu nakažených koronavirem.

Ve čtvrtek přibylo v Česku 1382 nakažených, úterní rekord byl překonán o více než 200 případů. Celkem se za více než půl roku nakazilo 32 413 lidí, z nich se téměř 20 800 vyléčilo a 448 zemřelo. Aktuálně se tak s nemocí potýká 11.178 lidí. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. 

Cestující si 1. 9. 2020 zase museli nasadit roušky ve vozech pražské MHD.
Belgie označila Prahu za rizikové místo. Stejný krok udělalo i Německo

K restrikcím přistoupily už přistoupily další země EU. Na seznam rizikových států Česko zařadily také Dánsko a Švýcarsko. Od dnešních 24:00 SELČ budou do Dánska vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv. Ve Švýcarsku budou muset od pondělí lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény.

Při návratu z Rumunska do Česka naopak nově nebude od pondělí nutná karanténa či negativní test na onemocnění covid-19. Ministerstvo zdravotnictví zemi zařadí na seznam s nízkým rizikem nákazy.