Velké komplikace a zdržení jsou hlavně na mostech v Drnholci a Brodě nad Dyjí, kde dopravu řídí semafory. „Sice rozsekají dopravu na části, nicméně stává se i to, že kolona kamionů má až deset kilometrů. Mám svědectví, že z Dolních Dunajovic do Pasohlávek jel člověk v sobotu hodinu a půl. Musíme jen doufat, že objížďka opravdu v listopadu skončí,“ prohlásil dolnodunajovický starosta Josef Hasník.

Kolona aut na dálnici. Ilustrační snímek
Do Slovinska jen přes vybrané přechody. Mějte čestné prohlášení, radí ambasáda

Objízdnou trasu si projel i redaktor Deníku Rovnost. V neděli, kdy je provoz slabší, čekal na mostu v Brodě nad Dyjí deset minut. Zhoršenou dopravní situaci v době dovolených potvrdil i starosta Drnholce Jan Ivičič.

Oprava mostu na I/52 u Pasohlávek
- termín rekonstrukce: od 11. 3. do 11. 12. 2020
- důvod rekonstrukce: most už byl v havarijním stavu
- problémy při opravě: prosakování při betonování mostních pilířů, tři metry pod hladinou vody průsaky
- objízdná trasa na Brno: Dolní Dunajovice, Brod nad Dyjí
- objízdná trasa na Vídeň: Nová Ves, Drnholec, Novosedly, Dobré Pole, Březí
- rizika při objížďkách: turisté jedoucí k moři, cyklisté, zhoršující se kvalita silnic

Na místa, kde lze očekávat dopravní komplikace, se zaměřují i policisté. „Region pálavských jezer nevyjímaje. V oblasti lze i nadále v dopravních špičkách počítat s obtížemi,“ varoval policejní mluvčí Bohumil Malášek. Řidičům doporučil alternativní trasy a časy průjezdu komplikovaným místem.

Řada lidí vyráží na dovolenou na noc, aby se vyhnuli čekání na objížďkách. „Výjezd v neděli v jedenáct hodin večer z Ostravy a vše v poklidu. V Mikulově jen malá objížďka, krásně označená,“ napsala na sociální sítě Klára Skřičková z Ostravy.

Další problém na objížďkách jsou cyklisté. Přestože podle Hasníka existují trasy, kde mohou odbočit na polní cesty, které jsou i vyznačené v mapách, jedou po nich i rodiny s malými dětmi a motají se mezi kamiony. „Jsou i takoví, kteří pět či šest kilometrů neumožní autům předjet,“ zmínil.

Rozbité silnice 

Opravy mostu mají být podle plánu hotové v prosinci, silničáři ale už přiznali zdržení. „Jako problém se ukazuje prosakování při betonování mostních pilířů. Tři metry pod hladinou vody nastávají průsaky. Přesto věříme, že most bude do konce roku opravený,“ uvedla za Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Hrad Loket. Jediný meteoritem zasažený hrad v Česku.
Tajemné Poohří: to jsou lázně duchů i hrad, na který spadl meteorit

Kamiony ničí také silnice na objízdných trasách. „Katastrofa. Sice to občas zalátají, ale rozbité jsou pořádně,“ podotkl Švrček.

V hrozném stavu je na okrajích silnice mezi Dolními Dunajovicemi a Brodem nad Dyjí. „Jak pršelo a příkopy byly plné vody, byla i silnice podmáčená. Kvůli tomu je totálně zdevastovaná,“ oznámil Hasník.

V červenci silničáři začnou také opravovat první úsek silnice I/52 u mostu přes Nové Mlýny. Dokončení očekávají v listopadu.