Kromě klasické prohlídky zámku si mohou turisté v Miroslavi projít také Strašidelnou stezku, která je inspirovaná pověstmi z hradů a zámků. „Loni jsme měli asi pět a půl tisíc návštěvníků,“ uvedla za zámek Martina Klimešová. Oproti tomu do Lednice na Břeclavsku zavítalo téměř čtyři sta tisíc lidí.

Nápad více zviditelnit méně známá turistická místa se líbí například studentce Anežce Buzrlové. „Alespoň se o nich dozvím více informací. Spousta z nich je určitě stejně pěkných jako nejvíce navštěvované památky,“ řekla.

Polyfunkční dům v Komenského ulici v Boskovicích, 1. místo v kategorii Stavby občanské vybavenosti.
Tyhle skvosty soutěžily o stavbu roku: zvítězila přístavba školy ve Vejrostově

Lysický zámek má jako jediný v České republice kolonádu skrytou pergolou na renezanční terasovité zahradě. „Rádi bychom se dostali více do povědomí lidí. Loni jsme měli čtyřiatřicet tisíc návštěvníků, rádi bychom navýšili tento počet řádově i o dvacet tisíc,“ vyčíslila kastelánka Martina Rudolfová.

Ve Slavkově si zase krásy tamního zámku mohou od letoška prohlédnout i hendikepovaní. Díky výtahu. „V parku návštěvníci uvidí unikátní dřevěný čínský altán,“ navnadila ředitelka zámku Eva Oubělická. Jedná se o repliku z osmdesátých let osmnáctého století.

Slavkovský zámek ročně navštěvuje okolo padesáti tisíc lidí.

Železniční most Kutiny na Brněnsku a železniční viadukt ve Skotsku.
Podívejte se na fotosrovnání: V Macoše jako v Malajsii, u Kyjova jak v Toskánsku